Neder­landers zullen moeten wennen aan het leven met de wolf


19 juli 2024

Utrecht, 19 juli - De Partij voor de Dieren staat vierkant achter de beslissing van de burgemeester van Leusden om het gebied waarin het wolvenpaar en de welpen zich bevinden af te sluiten met een noodverordening. Het is belangrijk om de wolven nu rust te geven, stelt Statenlid Jesseka Batteau van de Partij voor de Dieren. “Maar het allerbelangrijkst is dat we in Nederland leren leven met de wolf.”

In de media werd in de afgelopen weken bericht over twee incidenten met de wolf op landgoed Den Treek-Henschoten. Beide gebeurtenissen worden nog door de politie onderzocht. Statenlid Jesseka Batteau kan zich de schrik van betrokkenen goed voorstellen en leeft met hen mee: “Het is heel begrijpelijk dat er veel emoties zijn na deze gebeurtenissen, tegelijkertijd is het belangrijk om eerst alle feiten op een rij te hebben voordat er conclusies getrokken worden. Aan de hand van het feitenrelaas en van wetenschappelijke kennis over het natuurlijke gedrag van wolven kunnen wolvendeskundigen adviseren over maatregelen ter bescherming van mens én wolf.”

Simpele en snelle oplossing: geef de wolf en welpen de rust en ruimte
Het afsluiten van het gebied door de burgemeester van Leusden is een verstandig besluit, stelt Batteau. “Terwijl de gebeurtenissen nog onderzocht worden, willen we natuurlijk niet dat er zich nog meer incidenten voordoen. En de oplossing is eigenlijk best simpel. We zullen moeten leren omgaan met de wolf in Nederland. Elke Nederlander weet dat je een zwaan met jongen de ruimte moet geven. Zo moet ook iedereen begrijpen dat je niet in de buurt van een wolvenpaar met welpen moet komen.”

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren dringt bij de provincie, betrokken gemeentes en beheerders van natuurgebieden aan op het proactiever informeren en voorlichten van inwoners over de aanwezigheid van de wolf, over wat passend gedrag is in een wolvengebied en hoe zij het beste kunnen reageren als ze een wolf tegenkomen.

Populistische oproepen om de wolf dood te schieten is geen oplossing en verboden
Batteau vindt het onacceptabel dat politieke partijen als BBB en VVD oproepen tot het afschieten van de wolven. “Dit is een volstrekt onzinnig plan, want als er een wolf wordt doodgeschoten komt er op termijn een nieuwe wolf voor in de plaats. Daarbij is de wolf een streng beschermde soort, omdat het dier met uitsterven wordt bedreigd. Wie beweert dat het doodschieten van de wolf nu een oplossing is, geeft een valse voorstelling van zaken. Het zou namelijk jaren duren om de Europese wetgeving aan te passen en het is zeer onwaarschijnlijk dat dit ooit zou lukken. Daarom is het zo belangrijk dat we in Nederland leren samenleven met de wolf, want dat is voor nu en voor de lange termijn de echte oplossing.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil opheldering van provincie over incident met wolf

De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft naar aanleiding van berichtgeving over een incident op landgoed Den Treek-Henschoten, w...

Lees verder

Statement PvdD Wolf

Partij voor de Dieren vindt het voornemen van de Provincie Utrecht om een wolf af te schieten volstrekt onverantwoord. Er is ...

Lees verder