Veel crea­ti­viteit en inspi­ratie tijdens "Een wens voor het Hens"


bijeen­komst op 19 januari 2024

Na petities, demonstraties, bezwaarschriften etc, wilden we dit keer op een andere manier stilstaan bij wat er mogelijk verloren gaat. Waarom komen we op voor de natuur, voor flora en fauna, voor de prachtige natuurlijke uitstraling van het meer? Dat is omdat het een plek heeft in onze verbeelding, onze herinneringen, soms deel uitmaakt van onze mooiste ervaringen. Niet omdat het leuke recreatieve faciliteiten heeft, maar omdat het een schitterend landschap is, verstild kan zijn, vrij toegankelijk was, in alle seizoenen bijzonder is.

Op 19 januari 2024 organiseerden we een bijeenkomst. Deze was goed bezocht met ongeveer 40 deelnemers, die allemaal een verhaal te vertellen hadden over het meer: over hoe het Hens verbonden is met de groei van hun gezin, met de eerste kus, in de winter ijskoud baden zonder ook maar een ander persoon in zicht, picknicken na schooltijd, dassensporen zoeken, het roepen van bosuilen ‘s nachts. Het gebied kwam schitterend tot leven.

Natuurgids Hanna Pol gaf ons mooie inzichten mee over de dieren, vleermuizen, vogels, planten, en paddenstoelen die er voorkomen. Allemaal even bijzonder, maar ook kwetsbaar; nog meer bouw, verstening, herrie, lichtvervuiling, verkeer en drukte zal een groot negatief effect hebben op hun leefgebied. Het creatieve deel was bijzonder; geïnspireerd door Hanna’s verhaal en begeleid door de kunstenaars van het Huis van Betekenis (www.huisvanbetekenis.org) ging iedereen tekenen en schilderen, of schrijven. De kunstenaars maakten portret-interviews van de deelnemers.

Kunst en verbeelding, het samen ánders denken en dromen kan een heel mooi activistisch instrument zijn. Dat naadloos aansluit bij de idealen van de Partij voor de Dieren. Laten we de kunsten meer gaan opzoeken, als een van de routes om die goede en noodzakelijke keuzes te maken voor een groene en duurzame, rechtvaardige, inclusieve wereld. Want verbeelding overstijgt tegenstellingen, maakt de weg vrij voor verbinding en verandering.

Iedereen kan nog tot eind februari een wens voor het Hens doen door een tekening, gedicht, gedachte en herinnering in te sturen naar ons emailadres: woudenberg@partijvoordedieren.nl. Ook staan er twee postbussen waar je je bijdrage in kunt doen. Een in Woudenberg, in de hal van het Cultuurhuis, en een in Doorn, bij de leestafels in het Stadhuis. Er is ook tekenwedstrijd voor kinderen tot 12 jaar, met een leuke prijs. Alle bijdragen die we hebben gemaakt en nog ontvangen zullen worden gebundeld en aangeboden aan de gemeenteraad in Woudenberg op het moment dat de plannen voor het meer op de agenda staan voor bespreking.