Succes! Vuurwerk afsteken niet meer toege­staan in stil­te­ge­bieden


31 maart 2022

Succes! Vuurwerk afsteken niet meer toegestaan in stiltegebieden

Utrecht, maart 2022 – Het klinkt als de ultieme tegenstrijdigheid: vuurwerk afsteken in een stiltegebied. Toch was het lange tijd toegestaan in Utrecht om met de jaarwisseling ook in door de provincie aangewezen stiltegebieden sier- en knalvuurwerk af te steken. Maar daar is nu, door de Partij voor de Dieren en de SGP, verandering in gekomen.

In een Omgevingsverordening zijn diverse regels opgenomen die te maken hebben met de fysieke leefomgeving, bijvoorbeeld op het gebied van natuur, mobiliteit, erfgoed en landbouw. Hierin staat ook bepaald aan welke regels door de provincie aangewezen stiltegebieden moeten voldoen en welke uitzonderingen hierop mogelijk zijn. Zo stond in de interim Omgevingsverordening opgenomen dat het toegestaan was vuurwerk af te steken in stiltegebieden wanneer er sprake is van noodsituaties, maar ook tijdens de jaarwisseling op minder dan 50 meter afstand van de eigen woning.

Aangezien de Partij voor de Dieren en de SGP dit laatste onbegrijpelijk vonden, dienden we vorig jaar gezamenlijk een motie in, die de verantwoordelijk gedeputeerde ertoe opriep met gemeenten in gesprek te gaan om deze uitzondering uit de verordening te schrappen. De provincie is namelijk niet bij machte om een vuurwerkverbod in te stellen, maar is wel verantwoordelijk voor de bescherming van stiltegebieden.

De motie werd aangenomen en de gedeputeerde heeft inmiddels uitvoering gegeven aan deze motie. Hij stelde vast dat de meeste gemeenten geen bezwaar hebben tegen het schrappen van de uitzondering. Daarom is nu, bij het definitief vast stellen van de Omgevingsverordening, een algehele verbodsbepaling opgenomen voor het afsteken van vuurwerk in de stille kern van stiltegebieden. Zo zijn stiltegebieden voortaan ook echt stil!

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Vacature fractievrijwilliger (2-4 uur per week)

Vacature fractievrijwilliger (2-4 uur per week) Partij voor de Dieren Statenfractie Utrecht Heb jij interesse in de prov...

Lees verder

Actie tegen massale bomenkap bij Huis Doorn zaterdag 15 oktober

De afgelopen week heeft het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) aangekondigd door te gaan met de controversiële kap van 484 gezonde(...

Lees verder