Werkgroep Utrecht vraagt aandacht voor eenden Leidsche Rijn


4 januari 2007

Utrecht, 5 januari 2007 - De werkgroep Utrecht heeft aan wethouder Giesberts in een open brief aandacht gevraagd voor de problematiek van de steile wanden in de nieuwbouw van Leidsche Rijn. Door de nieuwbouw kunnen jonge dieren zoals eenden, maar ook huisdieren niet of nauwelijks uit het water komen. Hieronder de brief aan wethouder Giesberts van Utrecht.


Vleuten, 5 januari 2007

Wethouder R. Giesberts
Postbus 16200
3500 CE UTRECHT

Geachte wethouder Giesberts,

Vanuit de wijk Leidsche Rijn zijn we benaderd door een aantal verontruste inwoners die onnodig dierenleed meemaken. Deze situatie is bij u bekend onder “de Eendenproblematiek”.

De bewoners hebben geconstateerd dat in grachten en andere watergangen in de nieuwbouw van Leidsche Rijn, jonge dieren vanwege de steile kanten niet meer uit het water kunnen komen. Het gaat daarbij om eenden, kikkers, maar ook huisdieren als katten. De problematiek speelt ook in de wijk Lunetten.

In uw antwoord aan de bewoners schrijft u dat u tegenstrijdige adviezen heeft ontvangen van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en de Adviescommissie Dierenaangelegenheden. Wij betreuren het dat de keuze van uw beslissing is gevallen op het advies van de Dienst Stedelijk Ontwikkeling. Een van uw argumenten dat het hier niet om een beschermde diersoort gaat en dat daarom investeringen niet nodig zijn, vinden wij zwak. Immers de door u mede betaalde dierenambulance rijdt ook niet alleen voor zeldzame dieren.

De bouw van steile kanten langs waterpartijen in een woonwijk verbaast ons, daar dit niet alleen voor dieren, maar ook voor kleine kinderen in een woonwijk een ongewenste situatie is. Volgens onze mening is het wel degelijk mogelijk om in Utrecht maatregelen te nemen zoals in andere gemeentes ook is gedaan. Dat deze maatregelen meer onderhoud vergen is inherent aan de keuze voor een watergang in een woonwijk.

Bij deze willen we u als Dierenwethouder van de stad Utrecht vragen of u alsnog bereid bent maatregelen te treffen, zodat onnodig dierenleed en mogelijk toekomstig kinderleed wordt voorkomen. Al was het alleen maar op de locaties waar momenteel het gevaar het grootst is. In het geval dat u in toekomstige wijken ook watergangen maakt, vragen we dringend het maken van steile kanten te voorkomen.

Met vriendelijke groet,

Wanda Bodewitz
Coördinator werkgroep Utrecht Partij voor de Dieren

Gerelateerd nieuws

Uitslag 2e kamerverkiezingen groot succes

Utrecht, 24 november 2006 - De werkgroep Utrecht is verheugd over de verkiezingsuitslag van 22 november. 1,7 procent van de k...

Lees verder

Provinciale stemwijzer van start

Utrecht, 7 februari 2007 - De provinciale stemwijzer is van start gegaan. Dankzij dit initiatief kunt u zelf een keuze maken ...

Lees verder