Het Henscho­termeer


Werkgroep WoudenbergHet Henschotermeer ligt prachtig in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een azuurblauw meer omzoomd door bossen waar wilde dieren als het rustig is hun eten zoeken en komen drinken. Het meer ligt op het grondgebied van de gemeente Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug en heeft een belangrijke regionale betekenis en functie.

Er liggen nu plannen klaar om het meer en omliggende bossen te bebouwen. Het plan is dat er 6000 vierkante meter aan bebouwing in de bossen rond het meer komt. Daarnaast staan er twee restaurants gepland, een overdekte speelhal, een onbekend aantal appartementen, vijftien chalets tussen de bomen aan het water, een activiteitenhal (tweemaal de grootte van een sporthal!), een klimbos, een trimbaan, een kinderboerderij, jaarrond drive-in camperplaatsen, op het eiland een toren van veertig meter hoog (zo hoog als een flat van dertien verdiepingen!) én een extra brug. En niet te vergeten de verhuizing van het YMCA-complex naar hetzelfde terrein bij het Henschotermeer.

De plannen van de huidige exploitant zijn dermate verstrekkend dat ze alle natuur verdringen en er geen plaats meer is voor wilde dieren. Het schitterende ongerepte karakter van het meer zal voorgoed verloren gaan.

Onderteken de petitie

In februari 2022 is een petitie gestart om de plannen van de exploitant tegen te houden. Deze petitie is inmiddels ruim 17.000 keer ondertekend en het aantal handtekeningen blijft toenemen. Teken ook en deel de petitie in je netwerk!

Maak bezwaar

Ben je het ook niet eens met de gang van zaken rond het Henschotermeer? Je kunt bezwaar maken door een brief te sturen naar het college van B&W en de gemeenteraad van Woudenberg. Een conceptbrief kun je hier downloaden.

De demonstratie van 12 maart 2022

Op 12 maart 2022 demonstreerden we tegen de bouwplannen rond het Henschotermeer. Hier krijg je een indruk van de demonstratie.


Ga naar werkgroep Woudenberg.