Bijdrage cultuur- en erfgoednota 'alles is NU'
Voorzitter,
De Partij voor de Dieren vindt dat het college met deze nieuwe cultuur- en erfgoednota keuzen heeft gemaakt die ons de in goede richting brengen. Zo getuigt de nota van zorgvuldigheid, volledigheid en kan worden gezien als een positieve en gunstige ontwikkeling t.a.v. de vorige cultuurnota, die cultuur als begrip versmalde en zich vooral toespitste op erfgoed. Maar uiteraard leent ook de nieuwe cultuurnota zich voor aanvullingen en verbeteringen.
Voorzitter, wat is de waarde van cultuur? Terwijl de een bij ‘waarde’ vooral denkt aan zijn portemonnee, roept de term bij de ander persoonlijke of maatschappelijke betekenissen op die zich niet makkelijk naar waarde in geld laten vertalen. Voorbeelden hiervan zijn verwondering, ontwikkeling, inspiratie en verbinding.
De term ‘cultuur’ zit al niet minder om betekenissen verlegen. Terwijl de een bij ‘cultuur’ denkt aan de kop koffie die hij iedere ochtend drinkt, de manier waarop hij met zijn kinderen omgaat, komt bij de ander spontaan een net gelezen roman of een theatervoorstelling voor ogen. Cultuur is zó alomtegenwoordig, dat we soms vergeten dat het om cultuur gaat. Kunst en cultuur lijken soms synoniem. Een andere keer worden ze weer strikt van elkaar gescheiden. Dat alles maakt het antwoord op de vraag naar de waarde van cultuur niet alleen complex, het dwingt ons ook tot het maken van keuzes.
In de cultuurnota staat: “Cultuur en erfgoed hebben zorg, aandacht en koestering nodig. Hier ligt vooral een taak voor de sector zelf.” Voorzitter, juist het stimuleren en behouden van culturele waarden, los van de economische waarde, is volgens de Partij voor de Dieren iets wat óók door de overheid opgepakt en beschermt dient te worden. Rechtsfilosoof Martha Nussbaum beschreef al in haar filosofisch manifest ‘Niet voor de winst’ de waarde van cultuur voor de ontwikkeling van kritische geesten, empathische burgers en is daarmee een belangrijke voorwaarde voor het voortbestaan van de democratie, de rechtvaardigheid in de wereld en het behoudt van onze aarde. Dit gaat dus veel verder dan puur economisch gewin.
Een sterke culturele sector baseert zich, net als een robuuste natuur, op diversiteit. Daarom ligt ons streven in het cultuurdomein in lijn met ons streven op het natuurdomein. Een hoge mate van biodiversiteit en culturele diversiteit zijn beide onmisbare pijlers voor een gezonde & duurzame samenleving.
Vanuit de overtuiging dat cultuur niet alleen bezien zou moeten worden vanuit financieel winstdenken, het behouden en stimuleren van cultuur daarom vanuit de overheid nodig is en daarbij diversiteit en duurzaamheid hoog in het vaandel zouden moeten staan, wil de Partij voor de Dieren een motie en een amendement indienen.
De motie verzoekt het college om bij de afwegingen en keuzen met betrekking tot het subsidiëren van festivals ook rekening te houden met het duurzaamheidsaspect ‘planet’, naast ‘people’ en ‘profit’, door bij de ruimtelijke inbedding van festivals ecologische factoren mee te wegen.
Het amendement verzoekt het college om aan de primaire criteria subsidieverordening erfgoedparels gifvrij beheer en onderhoud van omliggende grond toe te voegen.
Voorzitter, ik dank u wel.
Femke Merel Arissen
Statenlid Partij voor de Dieren
Interessant voor jou
Bijdrage over de Provinciale Commissie Leefomgeving (PCL)
Lees verderIndirect energiegebruik en CO2 uitstoot uit landbouw horen thuis in de energietransitie
Lees verder