Bijdrage herijking vergader- en besluitvormingsproces
Voorzitter,
De Partij voor de Dieren staat positief tegenover de voorgestelde veranderingen ten aanzien van het vergader- en besluitvormingsproces. Wij hebben echter nog enige zorgen over één specifiek punt uit de “Basisvoorwaarden voor een efficiënt vergaderproces”. Ik citeer: “Het verzoek om een ter info-stuk tot bespreekstuk op te waarderen, moet zijn voorzien van een motivatie en behoeft breed draagvlak binnen de commissie.” En dan gaat het ons om het laatste deel: “behoeft breed draagvlak binnen de commissie”. De zorg van de Partij voor de Dieren is dat dit in de praktijk zal betekenen dat vooral de oppositiepartijen of de kleinere partijen met standpunten waar juist deze partijen zich mee profileren, veel teveel ingeperkt gaan worden en deze onderwerpen niet meer op de agenda van de commissie krijgen. Wij sluiten aan bij het betoog van SP.
Ook wil de fractie van de Partij voor de Dieren nog een motie indienen, genaamd: ‘Vlees of vis als dieetwens’.
Nee, deze motie is geen reactie op de tientallen grappen over het eten van vlees in de richting van de Partij voor de Dieren tijdens de heidagen. Het is een logische stap in het kader van de workshop ‘Omdenken’ die de Staten hebben gevolgd en wordt óók nog ondersteund door een gedragseconomische studie van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, besproken in de WRR publicatie ‘De overheid als keuzearchitect’. Een studie waar hoogleraar Henriette Prast onderdeel van uitmaakte, zeg ik in de richting van D66, jullie Eerste Kamerlid die op het Partijcongres van de Partij voor de Dieren dit onderzoek heeft gepresenteerd. Deze studie heeft aangetoond dat de meest efficiënte manier om gedragsverandering ten aanzien van gezonde, milieu en diervriendelijke keuzes op de werkvloer te stimuleren, onder andere het instellen van standaard vegetarische lunches en diners is en daarbij het eten van vlees als dieetwens mogelijk te maken. Er verandert voor verstokte vleeseters in principe niets. Er wordt alleen standaard de meest gezonde, milieu- en diervriendelijke variant geserveerd: vegetarisch, en de keuze voor (biologisch!) vlees, vis en gevogelte blijft mogelijk, maar dient ‘actief’ te worden opgegeven.
De griffie liet al weten bang te zijn een enorme stroom aan dieetwensen binnen te krijgen, maar uit dit onderzoek blijkt nu juist dat dit reuze mee zal vallen: uit de casus van de WRR bleek dat slechts 20% van de mensen bewust voor vlees koos, in een situatie waar eerst 18% voor vegetarisch eten koos. Dus, zo lang er lekkere en volwaardige vegetarische gerechten zijn, zal 80% waarschijnlijk gewoon vegetarisch eten. Kortom, de Partij voor de Dieren dient hiertoe een motie in en vragen daarbij een hoofdelijke stemming aan.
Dank u wel.
Femke Merel Arissen
Statenlid
Interessant voor jou
Bijdrage Kadernota 2015
Lees verderBijdrage geluidswal Veldhuizen
Lees verder