Bijdrage Kadernota 2015 


22 juni 2015

Voorzitter,

Vorig jaar sloot mijn gewaardeerde voorganger Willem van der Steeg zijn bijdrage over de Kadernota, toen nog Voorjaarsnota, af met: "Als jullie echt denken dat de natuur minder belangrijk is dan de economie, probeer je adem dan maar eens in te houden terwijl je je geld telt".

De kadernota is beleidsarm opgesteld, omdat de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen van 18 maart nog aan de gang waren. Wat is volgend jaar het excuuus? De onderhandelingen vonden plaats tussen VVD, D66, CDA en Groenlinks. Deze zelfde partijen vormden de afgelopen vier jaar de coalitie en hebben de natuur slag na slag toegebracht en lijken niet van plan daar enige verandering in te willen brengen de komende vier jaar.

Een oppervlakkig coalitieakkoord resulteert in een oppervlakkige Kadernota. Mijn fractie vindt dat er te weinig erkenning is voor wat de natuur nodig heeft. GS valt steeds weer terug op economische groei. De Partij voor de Dieren had liever gezien dat de Kadernota meer aandacht had gegeven aan ecologische groei. Ecologische groei is uiteindelijk van grotere waarde.

De Partij voor de Dieren had graag investeringen gezien in: het stoppen van de plezierjacht, alternatieven voor ganzendodingen, vergroting van de biodiversiteit, het welkom heten van grote hoefdieren, veilige N-wegen voor mens en dier, schone lucht, stimuleren van biologische landbouw en een groener Hart van de Heuvelrug,

Maar wij zitten niet bij de pakken neer en we zullen de GS een handje op weg helpen:

Er is sprake van een achterstand in de realisering van 1500 hectare natuur, zoals dit in het Akkoord van Utrecht is afgesproken. Als dit tot 2021 de trend is zal die 1500 hectare nooit gehaald worden. Er is nog een resterende achterstand uit 2013 van 56 hectare. Via een motie vragen wij de GS om extra middelen beschikbaar te stellen om de achterstand in natuurverwerving in 2015 weg te werken. Deze motie dient de Partij voor de Dieren samen met de SP in.

"Een krachtig en vitaal landelijk gebied, met een goede balans tussen natuur, landbouw, water, cultuurhistorie, landschap en recreatie. Waar iedereen nu, maar ook in de toekomst van kan genieten en waar ondernemers blijvend een gezond bedrijf kunnen runnen". Dit is de visie van de provincie op Vitaal Platteland. Uitgangspunt van GS bij landbouw is dat de nadruk ligt op eigen verantwoordelijkheid en ruimte voor ondernemerschap. De provincie grijpt niet in, maar beïnvloedt de keuze van de boer als dat nodig is (Landbouwvisie). De Partij voor de Dieren wil een stap verder dan beïnvloeding. De Partij voor de Dieren wil kaders ten aanzien van megastallen. De verwachting is dat het aantal megastallen in de provincie Utrecht de komende 15 jaar zal verdrievoudigen (50-60). Megastallen hebben vergaande negatieve gevolgen voor dierenwelzijn, natuur en milieu en volksgezondheid. Van een goede balans is dan ook geen sprake meer. Middels een motie vraagt de Partij voor de Dieren het college om een voorstel uit te werken voor de begroting van 2016 om de vestiging van megastallen actief te ontmoedigen. Deze motie is mede ingediend door de SP.

De boodschap van de Partij voor de Dieren aan GS is: dieren, natuur en milieu zijn van onschatbare waarde. Onze vraag aan GS is: hoe lang nog blijft GS denken dat natuur minder belangrijk is dan de economie?

Voorzitter, ik dank u wel.

Hiltje Keller

Fractievoorzitter

Interessant voor jou

Bijdrage interpellatiedebat ganzenvergassing          

Lees verder

Bijdrage herijking vergader- en besluitvormingsproces 

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer