Bijdrage Jaar­re­kening 2015


6 juni 2016

Voorzitter,

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de onderbestedingen van 16 miljoen euro. Dit komt door niet behaalde doelstellingen en dus niet uitgegeven geld. De Partij voor de Dieren blijft zich, ondanks geruststellende woorden van de gedeputeerde tijdens de commissievergadering van RGW, ongerust maken over deze niet behaalde doelen in de Najaarsnota. En dan met name over de nieuw in te richten natuur. De gedeputeerde heeft uitgelegd waarom de doelen ten aanzien van de nieuw in te richten natuur niet gehaald zijn: Je gaat eerst werven, en daarna inrichten. En dat inrichten doe je pas als alle verworven natuur met elkaar verbonden is. Er zal aan het einde van het traject dus meer geld uitgegeven worden dan aan het begin van het traject. De Partij voor de Dieren hoopt dat dit daadwerkelijk het geval zal zijn, en houdt wat dit betreft nadrukkelijk een vinger aan de pols.

Als volgend punt zou de Partij voor de Dieren aan GS willen vragen om toe te zien op het realiseren van een belangrijke belofte uit het coalitieakkoord: De aanleg van het ecoduct over de N227. Een meerderheid van de gemeenteraad van de Utrechtse Heuvelrug staat namelijk nog steeds niet achter de realisatie van dit ecoduct.

Een ander belangrijk onderwerp voor De Partij voor de Dieren is het ontbreken van het vermelden van subsidies aan de Fauna Beheer Eenheid (FBE) en Stichting Valwild en andere organisaties binnen dit kader. Vorig jaar was dit ook het geval. Gedeputeerde Krol heeft toegezegd de subsidie voor de FBE te vermelden in de komende begroting. De Provincie is overigens niet verplicht om FBE te subsidiëren; Dit is een bovenwettelijk taak. Vanuit het Faunafonds worden grondgebruikers schadeloos gesteld voor geleden schade. Daarnaast betalen jagers de grondgebruikers om op hun land te mogen jagen. Dat is dubbelop. Daarom is het extra belangrijk dat er transparantie komt in financiële stromen ten aanzien van de FBE. Provinciale Staten hebben immers recht op informatie en bestuurlijke transparantie.

Uit een recent onderzoek van vredesorganisatie Pax blijkt dat het ambtenarenpensioenfonds ABP koploper is in Nederland als het gaat om investeringen in kernwapen-producenten. In 2015 heeft het ABP namelijk bijna één miljard euro geïnvesteerd in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van kernwapens. Het is geen nieuws dat nucleaire wapens massavernietigingswapens zijn die bij gebruik – maar ook bij de productie ervan- een vernietigende impact hebben op mens én milieu. Het is ook geen nieuws dat in 1968 het non-proliferatieverdrag is gesloten, waarmee op wereldschaal is afgesproken de productie en het bezit van kernwapens uit te bannen.

Alle werknemers van de organisatie provincie Utrecht bouwen hun pensioen op bij het ABP. Het is namelijk niet mogelijk om te kiezen voor een ander pensioenfonds. Ten behoeve van het pensioen van haar werknemers heeft de provincie Utrecht vanaf 2010 bijna 60 miljoen euro gestort in het ABP pensioenfonds, waarvan in 2015 een bedrag van ruim 8,4 miljoen.

Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat twee derde van de ambtenaren die bij het ABP zijn aangesloten, tegen investeringen in kernwapens zijn. Meerdere malen zegde het ABP daarom toe haar investeringsbeleid t.a.v. kernwapens te herzien, maar tot op heden heeft zij haar beleid in deze niet veranderd.

De Partij voor de Dieren vraagt GS daarom actie te ondernemen en het investeringsbeleid van het ABP een zet in de goede richting te geven door:

  1. Het ABP duidelijk te maken dat de provincie zich niet kan vinden in de keuze om te investeren in de kernwapen-industrie, en zich hiermee achter de meerderheid van de ABP-leden te scharen;
  2. Het ABP de vraag voor te leggen waarom zij de toezegging om duurzamer te investeren geen gestalte geeft;
  3. Het investeringsbeleid van het pensioenfonds te bespreken in IPO-verband, met als doel het ABP gezamenlijk het signaal te geven de investeringen in kernwapenproducenten niet meer te dulden.

Wil de gedeputeerde deze toezeggingen doen? Indien de gedeputeerde hier niet toe bereid is, dient de Partij voor de Dieren een motie in waarin het college wordt opgeroepen het investeringsbeleid van het ABP een zet in de goede richting te geven.

Voorzitter, ik dank u wel.

Hiltje Keller

Partij voor de Dieren

Interessant voor jou

Indirect energiegebruik en CO2 uitstoot uit landbouw horen thuis in de energietransitie

Lees verder

Bijdrage Europastrategie

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer