Toespraak Initi­a­tief­voorstel Nota Dieren­welzijn


5 oktober 2008

Commissie RGW 6 oktober 2008

Voorzitter,
In september 2007 is statenbreed de motie ‘portefeuille dierenwelzijn’ aangenomen, omdat het een onderbelicht onderwerp is en in afweging van belangen het dierenwelzijn vaak het onderspit delft.

De tijd is aangebroken om deze portefeuille in te vullen. In het voorliggende initiatiefvoorstel verzoeken wij GS daarom een nota dierenwelzijn op te stellen. GS heeft eerder aangegeven deze nota te zullen verwelkomen. Gezien de kaderstellende rol van PS bevat het initiatiefvoorstel daarom kaders voor de nota en is aangegeven op welke terreinen beleidsvorming van belang is. Tevens is hierbij ter verduidelijking vermeld welke rol de provincie hierbij heeft en welke relatie provincie-dierenwelzijn er per onderwerp ligt. Natuurlijk zijn wij van harte bereid om bij het verdere proces al mogelijke ondersteuning te verlenen.

Tijdens en na het maken van het initiatiefvoorstel zijn door andere fracties verschillende vragen gesteld. Zoals “Moet de provincie eigenlijk wel aandacht besteden aan dierenwelzijn?” Hierbij moet gezegd worden dat heden te dagen de samenleving juist hard roept om nu eindelijk eens voor dierenwelzijn op te komen. Dit besef was ten tijden van de motie bij alle partijen aanwezig en sindsdien is er in politiekland weliswaar een hoop veranderd, maar ten aanzien van dierenwelzijn jammer genoeg toch niet.

En naar de woorden van onze minister van LNV: “Dierenwelzijn staat hoog op de maatschappelijke agenda, deze maatschappelijke aandacht is geen hype, maar een integraal onderdeel van een bredere maatschappelijke ontwikkeling naar verduurzaming van onze samenleving. “

Bij de vraag: “Is dierenwelzijn wel een taak van de provincie? Dient gezegd te worden dat op basis van bijvoorbeeld de Flora en Fauna Wet, de Gezondheid en Welzijn Wet voor Dieren en de Kader Richtlijn Water de provincie een aantal bij wet verplichte taken heeft.

Bij andere onderwerpen is het van belang te melden dat er geen inperking van de provinciale rol is – conform de provinciale wet- indien het betreffende onderwerp niet wettelijk is geregeld door Europa of het rijk.

De provincie is dus vrij om zaken van algemeen belang -ook in het kader van de financiële open huishouding- taken op zich te nemen zoals dierenwelzijn -net zoals bij bijvoorbeeld recreatie en cultuur- . Met het verschil dat leven een basisbehoefte is en cultuur en recreatie een luxe. En zoals bij cultuur ook niet gekozen wordt voor marktwerking, verzoekt de samenleving dringend om dit ook niet te doen bij bijvoorbeeld regionale opvang van zwerfdieren.

De provincie heeft dus deels wettelijke taken en heeft deels een eigenstandige rol te vervullen.

Een andere vraag die ook is gesteld: “Kan er niet beter vanuit het rijk gewerkt worden aan dierenwelzijn?” Het rijk heeft echter een andere rol en andere mogelijkheden dan de provincie. En de rijkswetgeving die hier relevant is -zoals de GWWD, de FFW en de Natuurbeschermingswet, werkt al provinciaal door. Het vormt niet alleen geen belemmering voor een provinciaal dierenwelzijnsbeleid, maar nodigt juist uit om de leemtes te vullen.

Andere relevante rijkswetgeving betreft de landelijke beleidsnota dierenwelzijn en de Wet Dieren. De landelijke beleidsnota is onlangs opgesteld en richt zich op verbetering van gezondheid en welzijn. De rol van de provincie hierbij is aanvullend en vormt geen belemmering of een herhaling van onze nota DWZ, maar nodigt juist uit om provinciaal beleid te maken.

De landelijke Wet Dieren is in de maak en voorlopig nog niet klaar. Het betreft een kaderwet waarin de GWWD zal opgaan, met toevoegingen zoals bijvoorbeeld een boetestelstel bij overtreding van de wet, meer aandacht voor voorlichting en andere zaken die geen raakvlakken hebben met de onderwerpen van het initiatiefvoorstel, anders dan die al vermeld zijn in het initiatiefvoorstel en de bijlage die u net heeft ontvangen .

Wij willen deze gelegenheid ook aangrijpen om in te gaan op het volgende: Met dit initiatiefvoorstel wordt misschien de indruk gewekt dat wij achteraf de al behandelde beleidsnota FFW wil veranderen. Deze nota biedt echter juist volop ruimte om –in het kader van de portefeuille dierenwelzijn- met bepaalde onderzoeken te beginnen. Daarom stellen wij voor om met een aantal pilots te starten en bestaand provinciaal beleid toe te gaan passen.

We hebben het hier dus over het uitvoeren dan wel toepassen van bestaan beleid en niet over het maken van nieuwe regelgeving.

Tevens is bij de bespreking van de beleidsnota FFW door GS al aangegeven dat er aandacht geschonken zal worden aan alternatieve methoden van schadebeperking. Ook dit kan meegenomen worden in de uitwerking van de nota Dierenwelzijn. Een goed voorbeeld is het instellen van een onderzoek naar de schade die reeën aan richten om de nut en noodzaak van populatiebeheer van deze dieren in kaart te brengen.

Een ander voorbeeld voor een pilot in het kader van de invulling van de portefeuille kan een onderzoek zijn naar de raakvlakken tussen dierenwelzijn en bijvoorbeeld rivier de Eem, langs dit eigendom van onze provincie liggen 5 gemalen die niet visvriendelijk zijn.

Terug naar het voorstel
In de samenvatting in de bijlage staat kort aangeven waar bij welk onderwerp welke regelgeving speelt.

Eindconclusie

Het initiatiefvoorstel bevat een aardige lijst van onderwerpen voor de portefeuille Dierenwelzijn, met een aantal hiervan kan op korte termijn gestart worden. Hoe dit is gevat in beleid en op welke manier de uitvoering zal plaatsvinden staat open voor een politieke keuze.

Claudia Verkleij-Torenbeek

Interessant voor jou

Toespraak vorming nieuw college 29 september 2008

Lees verder

Toespraak KRW-maatregelen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer