Amen­dement subsi­diering vogel­opvang Utrecht


22 juni 2008

Provinciale Staten van Utrecht in vergadering bijeen op 23 juni 2008,
Ter behandeling van het statenvoorstel nummer 2008int220894, inzake de voorjaarsnota

Overwegende:
- dat de stichting Vogelopvang een betaalde beheerder nodig heeft om de continuïteit en kwaliteit van de opvang van vogels te kunnen blijven garanderen;
- dat de stichting Vogelopvang onvoldoende financiële middelen heeft om een beheerder voor langere tijd aan te stellen;
- dat de Flora- en faunawet aangeeft dat iedereen een zorgplicht heeft met betrekking tot in het wild levende dieren;
- dat burgers invulling geven aan deze zorgplicht door een gewonde vogel naar een vogelopvangcentrum te brengen;
- dat de provincie ingevolge haar verantwoordelijkheid ten aanzien van de toepassing van de Flora- en faunawet en gezien het regionale karakter van de opvang de aangewezen overheidsinstantie om een goede opvang voor de vogels mogelijk te maken.

Besluiten:

Toe te voegen aan het ontwerp-besluit (i.c. de bijlage):

Uit de post “beschikbaar voor nieuw beleid” van de voorjaarsnota voor een periode van 3 jaar jaarlijks € 40.000 euro ter beschikking te stellen voor het subsidiëren van Stichting Vogelopvang Utrecht en na afloop van deze periode een evaluatie te voeren naar het effect van de subsidie en de eventuele noodzaak van voortzetting van de subsidie.

Toelichting:

De Stichting Vogelopvang Utrecht is een instelling in de stad Utrecht die jaarlijks zo’n 2.500 vogels binnenkrijgt die gewond of ziek zijn. De vogelopvang is 20 jaar geleden mede op verzoek van de gemeente Utrecht opgericht om vogels op te vangen. Het wordt volledig gerund door vrijwilligers.

Al enige tijd is er een tekort aan vrijwilligers en is er dringend behoefte aan een beheerder. De verzorging, het voeren, het schoonhouden van de ruimtes en de administratie kosten veel tijd. Op 15 maart van dit jaar heeft de vogelopvang voor het eerst haar poorten moeten sluiten, omdat ze de goede verzorging van vogels die binnen zullen worden gebracht niet meer konden garanderen. De stichting heeft reeds in januari 2008 een brief gestuurd naar de Statenleden met daarin het verzoek om steun vanuit de provincie.

Artikel 2 van de Flora- en faunawet geeft aan dat iedereen een zorgplicht met betrekking tot dieren heeft. Artikel 2 van de Flora- en faunawet zegt:
1. Een ieder dient voldoende zorg in acht te nemen voor de in het wild levende dieren en planten, alsmede voor hun directe leefomgeving.
2. De zorg, zoals bedoeld in het eerste lid, houdt in ieder geval in dat een ieder die weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat door zijn handelen of nalaten nadelige gevolgen voor flora of fauna kunnen worden veroorzaakt, verplicht is dergelijk handelen achterwege te laten voor zover zulks in redelijkheid kan worden gevergd, dan wel alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van hem kunnen worden gevergd teneinde die gevolgen te voorkomen of, voor zover die gevolgen niet kunnen worden voorkomen, deze zoveel mogelijk te beperken of ongedaan te maken.

Burgers geven invulling aan deze zorgplicht door een gewonde vogel naar een vogelopvangcentrum te brengen en verlenen zo de benodigde hulp. Om deze hulp te kunnen bieden moeten burgers wel de kans krijgen om de gewonde vogel naar een vogelopvangcentrum in de buurt te kunnen brengen. Zij verwachten dat er een opvang is voor gewonde vogels die zij aantreffen, daar zij zelf de soms specialistische zorg niet kunnen bieden.
De vogels die worden opgevangen door Stichting Vogelopvang Utrecht komen uit de hele regio rondom het opvangcentrum (slechts ongeveer de helft van de binnengebrachte vogels komt nog uit de gemeente Utrecht). Dit gebied beslaat meerdere gemeenten, waardoor het geen taak voor één specifieke gemeente is. De provincie neemt al maatregelen die het aantal slachtoffers onder vogels en andere wilde dieren zo veel mogelijk beperken. Dit kan echter niet voorkomen dat er vogels gewond raken. Burgers zullen hulp willen en moeten bieden. De provincie is ingevolge haar verantwoordelijkheid ten aanzien van de toepassing van de Flora- en faunawet en gezien het regionale karakter van de opvang de aangewezen overheidsinstantie om een goede opvang voor de vogels mogelijk te maken.

De stichting heeft naast de opvang ook een educatieve functie en vormt een kenniscentrum met betrekking tot inheemse vogels. Ook zijn ze een erkend opvangcentrum voor de opvang van door justitie in beslag genomen vogels. Regelmatig biedt de opvang ook stageplaatsen aan voor studenten. Het belang van de Vogelopvang Utrecht moge hiermee duidelijk zijn.
De gemeente Utrecht heeft op 28 februari 2008 besloten tot een eenmalige subsidie van € 30.000,- om een jaar lang een beheerder van te betalen. Deze persoon kan waarschijnlijk nog voor de zomer aan de slag om de continuïteit van de zorg aan de vogels te waarborgen en de vrijwilligers hierin te begeleiden. Van belang is dat de beheerder en de vrijwilligers uitzicht hebben op een langere periode van zekerheid. De meeste gemeenten betalen een bedrag per binnengebrachte vogel. De bijdragen van de gemeenten zijn echter bij lange na niet voldoende om operationeel te blijven. Met het subsidiegeld genoemd in dit amendement kan de Stichting Vogelopvang fondsenwervende activiteiten opzetten, waardoor de stichting in de toekomst minder afhankelijk zal zijn van subsidie van de overheid.


W.A. Bodewitz
Partij voor de Dieren


Status

Voor

SP, D66, PvdD

Tegen

CDA, PvdA, VVD, CU, SGP

Lees onze andere moties

Amendement weidegang

Lees verder

Motie luchtwassers

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer