Geen mestvergisting in toekomstig energiesysteem Utrecht
Provinciale Staten besluiten:
1. de Energievisie provincie Utrecht 2024-2050 vast te stellen met de daarbij horende Structurerende Keuzes.
Dat betreft de volgende Structurerende Keuzes:
a. … p.
(In geel gemarkeerd de tekst die met dit besluit wordt verwijderd)
Waarbij de tekst bovenaan pagina 28:
Met de term duurzame koolstoffen worden verschillende materialen bedoeld. Sommige soorten biomassa, zoals afval uit de voedings- en genotmiddelenindustrie (VGI), groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en mest uit de veehouderij, kan worden vergist tot biogas.
Wordt vervangen door:
Met de term duurzame koolstoffen worden verschillende materialen bedoeld. Sommige soorten biomassa, zoals afval uit de voedings- en genotmiddelenindustrie (VGI) en groente-, fruit- en tuinafval (GFT) worden vergist tot biogas.
De tekst onderaan pagina 28:
Een groot deel van deze bio-energie wordt al gewonnen door bestaande biovergisters en winning bij Rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s). Ook heeft de provincie al een aantal bestaande biomassacentrales waar houtachtige biomassa wordt verbrand.
Wordt aangevuld met:
Mestvergisting heeft geen plaats in de toekomstige energiemix van de provincie vanwege veiligheidsrisico's, marginaal energetisch rendement, negatieve effecten op bodemkwaliteit en risico’s voor leefbaarheid.
De tekst op pagina 48:
Op dit moment heeft de landbouwsector veel potentie om energie op te wekken. Zowel door mest te laten vergisten tot groengas, als door zonnepanelen te plaatsen op daken van boerderijgebouwen of op landbouwgrond en door kleine windturbines (boerderijmolens) te plaatsen bij boerderijen. De eiwittransitie kan er op termijn voor zorgen dat er minder mest beschikbaar is om te vergisten en er minder staldaken zijn om zonne-energie mee op te wekken.
Te vervangen door:
Op dit moment heeft de landbouwsector veel potentie om energie op te wekken door zonnepanelen te plaatsen op daken van boerderijgebouwen of op landbouwgrond en door kleine windturbines (boerderijmolens) te plaatsen bij boerderijen. De eiwittransitie kan er op termijn voor zorgen dat er minder staldaken zijn om zonne-energie mee op te wekken.
De tekst op pagina 49 onderaan:
De landbouwsector is in de provincie Utrecht maar een beperkte energievrager, maar biedt wel veel opties om verschillende vormen van energie op te wekken zoals zonne-energie, windenergie of energie uit biomassa.
Te vervangen door:
De landbouwsector is in de provincie Utrecht maar een beperkte energievrager, maar biedt wel veel opties om verschillende vormen van energie op te wekken zoals zonne-energie of windenergie of gebruik van GFT afval voor opwekking van energie.
Aanleiding:
Mestvergisting is geen duurzame bron van energie en past niet in de energiemix van de toekomst van provincie Utrecht. Mestvergisting past niet bij de circulaire doelen van provincie Utrecht.
Argumenten:
• Het energetisch rendement van mestvergisting is nul tot marginaal, wanneer de gehele keten wordt beschouwd inclusief de voorverwarming van mest en verwerking van restproducten (1, 2);
• Covergisting (toevoegen van extra stoffen aan de mestvergisting) is noodzakelijk voor rendement maar vergroot de totale meststoffenproblematiek (1, 5);
• Mestvergisting is volledig afhankelijk van overheidssubsidies en zonder deze subsidies nooit rendabel;
• Agrariërs dragen het volledige investeringsrisico van een mestvergistingsinstallatie terwijl de
terugverdientijd afhankelijk is van langjarige subsidiestromen waarvan het voortbestaan onzeker is;
• Onder meer door aangescherpte derogatie-eisen zal de aanvoer van mest steeds onzekerder worden, wat de continuïteit van mestvergisting bedreigd;
• Het faciliteren van mestvergisting subsidieert de voortzetting van intensieve veehouderij op een schaal die niet past bij de circulaire doelen van de provincie Utrecht;
• Mestvergisting onttrekt koolstof aan mest, waardoor minder CO2-opslag in de bodem plaatsvindt;
• Omwonenden ondervinden structurele overlast door stank en geluid;
• Het Openbaar Ministerie identificeert mestvergisters als risicovol voor criminele activiteiten, illegale afvalverwerking en bestempelt het als een mogelijk risico voor de volksgezondheid (3, 4 en 5).
Indiener(s)
Anjo Travaille, Partij voor de Dieren
Bronnen:
1) https://www.ftm.nl/artikelen/b...
2) https://nos.nl/nieuwsuur/artik...
3) https://www.nu.nl/binnenland/6...
4) https://www.nrc.nl/nieuws/2017...
5) https://www.npostart.nl/de-vui...
Status
Verworpen
Voor
PvdD, GL, SP, PvdA
Tegen
Utrecht NU!, BBB, Volt, 50PLUS, SGP, CU, PVV, CDA, D66, VVDWij staan voor:
Lees onze andere moties
Amendement: Meer dan genoeg biomassacentrales in provincie Utrecht
Lees verderAmendement: Inclusie en fair practice als voorwaarde voor subsidieverlening
Lees verder