Motie Beperk inzet houtgestookte biomassacentrale ACLW, conform vastgestelde energievisie
Provinciale Staten verzoeken het college
Te onderzoeken wat voor GS de mogelijkheden zijn om de aanleg van een in 2018 vergunde houtgestookte biomassacentrale (als onderdeel van een te bouwen asfaltcentrale) te beperken of te voorkomen en hierover PS te berichten.
Aanleiding
Eind 2024 heeft ACLW een vergunningaanvraag in de gemeente Utrecht ingediend, voor aanleg van een asfaltcentrale met daarbij de opwekking van energie via een houtgestookte biomassacentrale. GS heeft in 2018 een Wnb vergunning afgegeven. De asfaltcentrale is tot op heden niet gebouwd. GS heeft de mogelijkheid om de Wnb vergunning te wijzigen of in te trekken. PS heeft in 2024 in de Energievisie besloten dat er geen plek is voor nieuwe houtgestookte biomassacentrales in Utrecht. In de huidige vergunning zit een clausule waarmee de voorwaarden voor de vergunning kunnen worden aangepast.
Argumenten
1. In 2024 is vrijwel unaniem amendement A24-76 aangenomen waarmee in de Energievisie is toegevoegd dat "binnen de provincie de capaciteit voor verbranden van houtachtige biomassa niet wordt vergroot";
2. Recent door ACLW I B.V. eind 2024 bij Gemeente Utrecht een aanvraag heeft ingediend voor aanleg van een asfaltcentrale, inclusief de bouw van een biomassacentrale.
3. In de door provincie Utrecht in 2018 verstrekte Wnb-vergunning staat:
• "Voor de beoogde toepassing van biomassa in de warmtevraag zal op jaarbasis maximaal 12.000 ton biomassa worden aangevoerd"
• "Nadrukkelijk geldt dat Gedeputeerde Staten op grond van artikel 2.2, derde en vierde lid, het door hen hiervoor vastgestelde toestemmingsbesluit (al dan niet gedeeltelijk) kunnen intrekken of wijzigen indien twee jaar na het onherroepelijk worden van het besluit de activiteiten uit het besluit (deels) nog niet zijn gerealiseerd en/of uitgevoerd";
4. In gemeente Utrecht geldt een verbod voor particuliere houtstook. Daarmee ontstaat er een onwenselijke situatie als er tegelijkertijd 12.000 ton biomassa wordt gestookt door een nieuwe biomassacentrale.
5. De emissie van extra stikstof, fijnstof en andere verbrandingsproducten uit de biomassacentrale past niet bij het streven naar een gezonde en groene leefomgeving in Provincie Utrecht.
Beoogd effect
• Voorkomen van nieuwe biomassacentrales die niet passen binnen het huidige provinciale Energievisie,
• Voorkomen aanvoer en verbranding van 12.000 ton (deels niet duurzaam) biomassa.
• Voorkomen overlast voor mens en natuur door o.a. fijnstof, stikstof en andere emissies.
Indieners
Anjo Travaille, Fractie Partij voor de Dieren
Michiel Fiscalini, Fractie Utrecht Nu
Status
Aangenomen
Voor
Tegen
Wij staan voor:
Lees onze andere moties
Motie Heldere afspraken over toezicht een handhaving compensatieverplichtingen KnvB
Lees verder