Motie Borging NNN-toetsing in omge­vings­ver­or­dening - verworpen


Ingediend bij 1e wijziging Omge­vings­ver­or­dening

7 februari 2024

Verzoekt het college van GS

  1. Criteria op te stellen die gemeenten moeten hanteren bij de beoordeling van natuuronderzoeken waarbij alle ecologische waarden die mogelijk door de realisatie van de (nieuwe of te wijzigen) activiteiten kunnen worden aangetast in NNN-gebied, integraal meegewogen worden;
  2. Deze beoordelingscriteria mee te nemen in de 2e wijziging omgevingsverordening.

Aanleiding

De 1e wijziging omgevingsverordening benoemt drie uitzonderingen op basis waarvan ontwikkelingen mogen plaatsvinden in NNN-gebied (artikel 6.3, lid 2a i, ii en iii). In de toelichting bij dit artikel wordt gesproken over een “handreiking” die gemeenten moet helpen omgevingsplannen te beoordelen op de mate waarin deze een mogelijk negatieve impact hebben op de natuur. De inhoud van deze handreiking is nog niet openbaar en ook niet met PS gedeeld. Onduidelijk is welke criteria in de handreiking worden gehanteerd en aan welke aspecten een natuuronderzoek aandacht moet besteden. Bovendien heeft de handreiking geen formele status en zijn gemeenten dus vrij hier ongemotiveerd van af te wijken. Belanghebbenden in het participatieproces hebben sterk aangedrongen op het tijdig publiceren en het toekennen van een formele, bindende status aan de handreiking NNN-toetsing, om de kwaliteit van natuuronderzoeken te garanderen en disputen en rechtszaken achteraf te voorkomen. Dit is juridisch niet mogelijk. Daarom is het belangrijk dat er wel eenduidige criteria waar de natuuronderzoeken aan moeten voldoen en gemeenten de handvatten geven om deze goed te beoordelen.

Beoogd effect

Voor alle belanghebbenden, d.w.z. gemeenten, initiatiefnemers, belangenorganisaties en burgers, eenduidigheid en helderheid verschaffen over de criteria die gehanteerd moeten worden bij de beoordeling van een omgevingsplan dat ontwikkeling mogelijk maakt in, of met invloed op, NNN-gebied.

Argumenten

Om voor alle betrokken partijen helderheid te verschaffen en processen soepel te laten verlopen, is het van essentieel belang dat de beoordeling van omgevingsplannen voor (nieuwe of wijzigingen in) activiteiten in NNN-gebied objectief, transparant en consistent kunnen worden uitgevoerd. Een handreiking zonder formele status, en waarvan de inhoud nog niet is gedeeld met de betrokken partijen en PS, biedt onvoldoende houvast voor gemeenten die moeten beoordelen in hoeverre een ontwikkeling of activiteit mogelijk leidt tot de aantasting van natuurwaarden in NNN-gebied. Omdat er ongemotiveerd van de handreiking mag worden afgeweken is de bescherming van natuurwaarden dan ook niet geborgd.

De partners in het participatieproces hebben aangedrongen op bindende beoordelingscriteria om ervoor te zorgen dat natuuronderzoeken alle relevante aspecten in het natuurgebied integraal in ogenschouw nemen, en gemeenten duidelijke instructieregels hebben bij de beoordeling ervan.

Indieners:

Jesseka Batteau - PvdD
Amos de Jong - Volt


Status

Verworpen

Voor

PvdD, Volt, SP

Tegen

Utrecht NU!, BBB, FvD, 50PLUS, SGP, CU, GL, PVV, PvdA, CDA, D66, VVD

Wij staan voor:

Lees onze andere moties

Amendement NNNee tenzij: geen extra uitzonderingen voor aantasting NNN - verworpen

Lees verder

Amendement Flexwoningen niet in de natuur - verworpen

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer