“Na de verkie­zingen toch mega­stallen? Volks­ver­lak­kerij.”


9 februari 2011

Utrecht, 9 februari 2011 – Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 7 februari jl. is door de Staten ingestemd met het Burgerinitiatief Stop Veefabrieken Utrecht van Milieudefensie. Megastallen zijn niet welkom in de provincie Utrecht. Althans, zo lijkt het. De coalitie heeft de Gedeputeerde namelijk gevraagd om beleid te ontwikkelen waarmee de vestiging van megastallen in gebieden waar bio-industrie geconcentreerd is wel wordt toegestaan. Betekent dit dat de coalitiepartijen nu tegen megastallen stemmen, maar na de verkiezingen een tegenstrijdig beleid gaan voeren?

Tijdens de Statenvergadering werd unaniem ingestemd met het Burgerinitiatief Stop Veefabrieken Utrecht van Milieudefensie. Dit betekent dat nieuwe stallen en bestaande stallen die uitgebreid worden niet groter mogen worden dan 1,5 hectare. Tot op heden was er geen norm gesteld, waardoor schaalvergroting niet tegengehouden kon worden. De Partij voor de Dieren is erg blij met deze uitkomst, maar ziet een addertje onder het gras. De coalitiepartijen hebben weliswaar ingestemd met het Burgerinitiatief, maar hebben tevens gevraagd om het ontwikkelen van beleid waarmee de vestiging van megastallen in bepaalde gebieden in de provincie wel mogelijk wordt. Het betreft de gebieden waar de meeste bio-industrie is gevestigd. En juist daartegen richt het burgerinitiatief zich.

“Het lijkt erop dat de coalitiepartijen mooi weer spelen en zich na de verkiezingen alsnog in gaan zetten voor de komst van megastallen. Dat is volksverlakkerij. De Partij voor de Dieren zal alles in het werk stellen om de coalitiepartijen aan hun woord te houden en de megastellen uit de provincie Utrecht te weren”, aldus Wanda Bodewitz, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Utrecht.

Gerelateerd nieuws

Verkiezingsprogramma Provinciale Statenverkiezingen Utrecht!

Het verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren voor de Provinciale Statenverkiezingen Utrecht staat online! U vindt ...

Lees verder

Subsidie voor boeren die koeien in de wei houden

Utrecht, 10 februari 2011 – Op verzoek van de Partij voor de Dieren heeft Gedeputeerde Krol van de provincie Utrecht ...

Lees verder