Damherten schiet­schijf door menselijk falen


11 december 2010

Op Plantage Willem III liepen tot voor kort 35 damherten rond. Door een te laag raster wisten de dieren zich echter verder te verspreiden over de Heuvelrug. De damherten worden nu door de provincie Utrecht als een ‘probleem’ gezien en aan Landgoed Prattenburg in Rhenen is een ontheffing verleend om ze af te schieten. De fractie van de Partij voor de Dieren vindt dit onaanvaardbaar, omdat voorkomen had kunnen worden dat de herten nu vrij rond lopen. Zij heeft Gedeputeerde Staten gevraagd de ontheffing in te trekken en het raster van Plantage Willem III te laten verhogen, zodat de herten teruggeplaatst kunnen worden in dat gebied.

In de ontheffing staat vermeld dat het raster om Plantage Willem III een geringe hoogte heeft. Het is dan ook geen verassing dat de damherten zich inmiddels niet meer binnen de hekken van de Plantage bevinden. De schade die volgens de provincie nu door damherten wordt aangericht en die de basis vormt voor de jachtvergunning, had eenvoudig voorkomen kunnen worden. De Partij voor de Dieren stelt zich op het standpunt dat deze door mensen gecreëerde, en door de provincie ongewenste, situatie op een diervriendelijke manier moet worden opgelost.

De partij verzoekt de provincie om de ontheffing voor afschot in te trekken en de damherten terug te laten plaatsen naar Plantage Willem III. Door het raster om de Plantage te verhogen, kunnen de damherten zich dan niet meer verder verspreiden over de Heuvelrug. De Partij voor de Dieren hoopt dat de betrokken partijen open zullen staan voor een duurzame en ethische oplossing, zonder dodelijke slachtoffers.

Gerelateerd nieuws

Dierenmishandeling indicator van huiselijk geweld

Utrecht, 26 oktober 2010 – Uit onderzoek van Stichting Dierzijn en de Universiteit Utrecht blijkt dat dierenmishandel...

Lees verder

Winterse omstandigheden beperken voedselmogelijkheden dieren

22 december 2010 - De fractie van de Partij voor de Dieren in de provincie Utrecht vraagt het college van GS met directe in...

Lees verder