Dierenleed bij paling­roken in Spakenburg


14 augustus 2006

Utrecht, 15 augustus 2006 - Een palingrookwedstrijd in Spakenburg is voor de Werkgroep Utrecht aanleiding om het college van de gemeente Bunschoten aan te schrijven. In een brief heeft de werkgroep gevraagd geen vergunning meer af te geven voor evenementen waar sprake is van vermaak waarbij dierenleed ontstaat.

Aan het college van Burgemeester en Wethouders
van de gemeente Bunschoten-Spakenburg,
Postbus 200
3750 GE Bunschoten

Vleuten, 15 augustus 2006

Geacht college,

Recentelijk heeft de Partij voor de Dieren, werkgroep Utrecht begrepen dat u vergunning heeft verleend voor de palingrookwedstrijd op 23 augustus aanstaande op het Spuiplein. Deze wedstrijd is gebaseerd op het oude ambacht palingroken, dat nog steeds wordt uitgevoerd in uw gemeente.

Als coördinator van de werkgroep Utrecht maak ik hierbij bezwaar tegen de uitgegeven vergunning voor deze wedstrijd. Deze wedstrijd gaat gepaard met onnodig dierenleed, hetgeen wij van de Partij voor de Dieren ongepast vinden.

De paling wordt gedood door zout op de huid te strooien, zodat ontslijming plaatsvindt. De paling vertoont daardoor langdurig heftige zwembewegingen om het zout te ontvluchten. Het effect van het zoutbad op de paling is vergelijkbaar met brandwonden bij de mens. Bovendien wordt de paling bij bewustzijn van zijn organen ontdaan. Een uiterst pijnlijke methode. En dat terwijl er alternatieve en diervriendelijkere dodingmethoden zijn, maar die niet worden toegepast.

Wij van de Partij voor de Dieren begrijpen dat deze ambacht wordt uitgeoefend en dat mensen hun brood ermee verdienen. Echter om er een wedstrijdelement aan te binden en daarmee onnodig dierenleed te creëren, gaat ons echt te ver. Wij betreuren het dat u deze vergunning heeft uitgegeven en vragen u dringend in de toekomst rekening te houden met het dierenwelzijn bij evenementen in uw gemeente.

Met vriendelijke groet,

Wanda Bodewitz
Coördinator werkgroep Utrecht Partij voor de Dieren

Gerelateerd nieuws

Bestrijding botulisme faalt

Utrecht, 31 juli 2006 - De Partij voor de Dieren heeft geconstateerd dat in diverse gemeenten in de provincie Utrecht de afge...

Lees verder

Uitslag 2e kamerverkiezingen groot succes

Utrecht, 24 november 2006 - De werkgroep Utrecht is verheugd over de verkiezingsuitslag van 22 november. 1,7 procent van de k...

Lees verder