Duurzame bedrijven krijgen voorrang!


12 februari 2024

In de Statenvergadering van 7 februari 2024 is onze motie aangenomen, mede ingediend door SP en 50Plus, om circulaire bedrijven voorrang te verlenen bij uitbreidingen van bedrijventerreinen.

Olivia Butterman, Statenlid voor Partij voor de Dieren: “Als Partij voor de Dieren vinden we het onwenselijk dat de provincie uitbreidingen van bedrijventerreinen stimuleert, want er zijn meer dan genoeg bedrijventerreinen die die slimmer en duurzamer ingericht kunnen worden. Maar als er dan toch een uitbreiding plaatsvindt, zou het vanzelfsprekend moeten zijn om voorrang te verlenen aan circulaire bedrijven. Door deze motie gaat Provincie Utrecht ruimtelijk sturen op meer duurzame bedrijven. Dat is een keerpunt in de huidige aanpak.”

Provincie Utrecht is ambitieus als het gaat om halen van circulaire doelen, maar een rapport van de Randstedelijke Rekenkamer, gepubliceerd in het najaar van 2023, is heel duidelijk: er moet meer gebeuren. Ook het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in januari 2023 gesteld dat er veel meer inspanningen nodig zijn om de lineaire economie af te bouwen en een circulaire economie op te bouwen.

Olivia Butterman: “Zo zie je hoe wij als oppositiepartij de diepgroene aanjager kunnen zijn van verandering. Want de luchtvervuiling, watervervuiling en biodiversiteitscrisis lossen zich niet vanzelf op. Daar moet je als overheid actief op sturen.”

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Ontwikkelingen Paleis Soestdijk

Het plan voor nieuwe woningen, horeca en allerlei evenementen bij Paleis Soestdijk gaat niet door! Dat is goed nieuws, want h...

Lees verder

Henschotermeer: natuurlijke oase of commercieel vakantiepark?

Het Henschotermeer, gelegen in een prachtige, groene omgeving is voor veel mensen in de buurt een geliefde plek om te zwemmen...

Lees verder