Henscho­termeer: natuur­lijke oase of commer­cieel vakan­tiepark?


Gemeente Woudenberg buigt zich over de nieuwe plannen

6 maart 2024
Het Henschotermeer, gelegen in een prachtige, groene omgeving is voor veel mensen in de buurt een geliefde plek om te zwemmen, wandelen en ontspannen. Bijna 50 jaar lang is het voor iedereen gratis toegankelijk. Tot het beheer wordt overgedragen van gemeenten naar een commerciële partij. Een groot aantal ingangen verdwijnt, er wordt een hek met prikkeldraad om het gebied heen gezet en voortaan moeten bezoekers betalen voor toegang. Dit alles om het gebiedsbeheer rendabel te houden, zo stelt de exploitant.

Dezelfde commerciële partij heeft nu ingrijpende plannen aangekondigd voor de plas. Meer gebouwen, meer bezoekers en evenementen tot na zonsondergang. Hoe vaak en met hoeveel euro de entreeprijs straks verhoogd wordt, weet niemand. Volgens de exploitant zijn deze ontwikkelingen wederom nodig om het meer goed te beheren en rendabel te houden. Maar is dat wel zo? “De natuur zou geen verdienmodel moeten of hoeven zijn. Actiegroepen hebben in een plan laten zien dat zowel natuurbeheer als recreatie rondom het meer zonder winstoogmerk mogelijk is,” zegt Jesseka Batteau, inwoner van Woudenberg en Statenlid namens de Partij voor de Dieren. Daarnaast zijn er meerdere zienswijzen op het plan ingediend en zijn er petities gestart met meer dan 20.000 ondertekenaars, waarin steeds de nadruk wordt gelegd op de natuurwaarden en de unieke, natuurlijke uitstraling van het meer.

Ondanks de bezwaren lijkt de meerderheid van de gemeenteraad na afloop van de drukbezochte inspraakavond toch de verdere commercialisering van het meer te steunen. “Onvoorstelbaar”, vindt Batteau. “Er is nog steeds geen antwoord gekomen op de vraag wat nou de noodzaak is voor dit plan. Er moet uitgelegd worden waarom het echt niet ergens anders kan dan hier. En dat hebben we nog steeds niet gehoord. Daarnaast is er geen goed onderzoek gedaan naar het effect van de plannen op dieren en natuur. Je kunt niet hard maken dat de natuur niet geschaad wordt,” zo luidt haar inspraak bij de vergadering. “Door het plan goed te keuren, kiest de gemeente voor de winst van een ondernemer ten koste van toegankelijkheid, rust en de unieke natuurlijke uitstraling van het Henschotermeer.”

Over twee weken, op 21 maart, neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Werkgroep Partij voor de Dieren Woudenberg heeft de gemeenteraad ter inspiratie twee boekjes overhandigd met tekeningen en gedichten om te laten zien hoe mooi het meer is en dat het unieke karakter niet verloren mag gaan.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Duurzame bedrijven krijgen voorrang!

In de Statenvergadering van 7 februari 2024 is onze motie aangenomen, mede ingediend door SP en 50Plus, om circulaire bedrijv...

Lees verder