Ecoducten ingelijfd door stropers en recre­anten


1 maart 2013

De Partij voor de Dieren provincie Utrecht heeft schriftelijke vragen gesteld over de wantoestanden op ecoducten. Boswachters signaleren dat ecoducten steeds vaker door recreanten worden gebruikt als handige oversteekroutes. Dit zet de functie en toekomst van ecoducten als faunapassages op het spel.

Afgelopen woensdag 20 februari jl. verscheen er een artikel in het Algemeen Dagblad, waarin de wantoestanden op ecoducten aan het licht werden gebracht. Het blijkt dat ecoducten steeds intensiever worden gebruikt door recreanten, ondanks borden die aangeven dat menselijke betreding niet is toegestaan. Zelfs groepen mountainbikers en quads schrikken er niet voor terug om via ecoducten over te steken. Als druppel die de emmer laat overlopen, blijkt dat stropers ecoducten zien als handige fuik voor het vangen van wild: zo werd op dinsdag 19 februari een wildklem aangetroffen op één van de ecoducten. De brandweer vond hierin een kat die met één van zijn pootjes vast was komen te zitten.

De aanleg van een ecoduct gaat gepaard met uitgaven van meerdere miljoenen, en is daarmee een enorme investering. “Een dergelijke besteding die het voor dieren weer mogelijk maakt om vrij te kunnen migreren tussen natuurgebieden is natuurlijk prachtig. Maar als de functie door oneigenlijk gebruik verloren gaat, is er sprake van miljoenen aan weggegooid geld”, aldus fractievoorzitter Willem van der Steeg.

De Partij voor de Dieren Utrecht vraagt het college van Gedeputeerde Staten om aandacht te besteden aan dit probleem, en om in samenwerking met landschapsbeherende organisaties na te denken over oplossingen om het aantal overtreders op ecoducten te verminderen. Naar aanleiding van ons persbericht hierover heeft ook RTV Utrecht aandacht geschonken aan het probleem.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren Utrecht: stop met afschot dieren vanwege kou

De Partij voor de Dieren Utrecht heeft Gedeputeerde Staten gevraagd om vanwege de winterse omstandigheden het afschot van d...

Lees verder

Bij windmolens rekening houden met fauna

Windenergie is een vorm van duurzame energieopwekking die deel uitmaakt van de mogelijkheden om het gebruik van fossiele br...

Lees verder