Ganzen niet veilig in Utrecht


23 februari 2007

Gedeputeerde Staten verklaren ganzen vogelvrij buiten foerageergebieden


Op 13 februari lanceerde Gedeputeerde Staten een ontwerpplan onder de noemer ‘Utrecht beschermt overwinterende ganzen en smienten’. De bedoeling is om voor de Utrechtse ganzen speciale foerageergebieden aan te wijzen. In de Lopikerwaard en in de Vechtstreek wordt in totaal 1525 hectare aangewezen, waar de grauwe gans, de kolgans en de smient mogen verblijven. De achterliggende gedachte is om de ganzen weg te houden van percelen waar zij eventueel schade kunnen aanbrengen. Op het eerste gezicht lijkt deze voorgenomen inrichting van foerageergebied een diervriendelijke maatregel, ware het niet dat de ganzen als het ware in een ‘gesloten inrichting’ worden geplaatst.

Utrecht, 23 februari 2007 – Nadere bestudering van het plan leert dat wanneer de ganzen buiten deze foerageergebieden komen, zij min of meer als voortvluchtige beschouwd worden, als ware zij zware criminelen. Onderdeel van het plan is namelijk ook dat ontheffing voor afschot niet meer wordt beperkt tot schadegevoelige percelen, zoals nu het geval is, maar overal wordt toegestaan. Het hoe en waarom van deze ‘beschermende’ maatregel blijft volstrekt duister, want waarom zou je een vogel neerschieten op een plek waar hij geen schade berokkent? Om over alternatieve maatregelen, wanneer dit wel het geval moge zijn, nog maar te zwijgen.

De toekomst lijkt duidelijk: de praktijk van Gedeputeerde Staten om te pas en te onpas ontheffing te verlenen voor afschot gaat onverminderd door. Denk in dit verband maar aan het afgelopen jaar, waarin ontheffingen werden verleend om roeken, knobbelzwanen, ganzen en meerkoeten neer te schieten.
De vraag is echter of Gedeputeerde Staten zich wel realiseert dat afschot zonder hantering van een duidelijk belang en zonder inachtneming van alternatieven, in strijd is met de Flora- en Faunawet.
Nu ook nog het schadecriterium wordt losgelaten, kan niet anders dan geconcludeerd worden dat de Utrechtse gans volledig ‘ter beschikking wordt gesteld’ aan de willekeur van Gedeputeerde Staten.

Het ontwerpplan komt op 23 februari ter inzage te liggen en het indienen van een zienswijze is daarna nog 6 weken mogelijk.
De Partij voor de Dieren roept alle dierenbeschermers op om luid en duidelijk zijn of haar stem te laten horen, opdat Gedeputeerde Staten hier niet doof voor kan blijven. Voor meer info over het indienen van de zienswijze zie http://utrecht.partijvoordedieren.nl/.

Gerelateerd nieuws

Vrijwilligers actief voor campagne

Utrecht, 19 februari 2007 - Vrijwilligers van de Partij voor de Dieren Utrecht zijn deze dagen actief met het plakken van pos...

Lees verder

Partij voor de Dieren topscorer in aandacht voor Dier, Natuur en Milieu

Veel kiezers komen er niet toe de partijprogramma’s voor de Provinciale Staten helemaal door te nemen. De Partij voor d...

Lees verder