Partij voor de Dieren topscorer in aandacht voor Dier, Natuur en Milieu


27 februari 2007

Veel kiezers komen er niet toe de partijprogramma’s voor de Provinciale Staten helemaal door te nemen. De Partij voor de Dieren heeft als hulpmiddel een overzichtje gemaakt hoe vaak de trefwoorden ‘dier’, ‘natuur’ en ‘milieu’ als zelfstandig woord of als onderdeel van een ander woord voorkomen in de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen in Utrecht.

Kwantiteit zegt niet alles, maar de geringe aandacht die de meeste partijen aan deze thema’s besteden, is een teken aan de wand. Zelfs partijen die zichzelf graag laten voorstaan op hun groene profiel, scoren matig in de aandacht die ze dieren, natuur en milieu geven in hun verkiezingsprogramma’s.

De Partij voor de Dieren in Utrecht heeft in haar verkiezingsprogramma veruit de meeste aandacht voor dier, natuur en milieu. Het trefwoord ‘dier’ komt maar liefst 124 keer voor in het partijprogramma (de naam van de partij niet meegerekend). Daarmee staat de Partij voor de Dieren op eenzame hoogte van de andere partijen, die ‘dier’ slechts een enkele keer noemen. Mooi Utrecht en de VVD noemen het dier helemaal niet en staan samen onderaan.

Ook wat betreft het trefwoord ‘natuur’ blijven de meeste partijen op ruime afstand steken van de Partij voor de Dieren.

Het milieu wordt ook het meest genoemd in het partijprogramma van de Partij voor de Dieren, met 37 vermeldingen. Dit is 4 meer dan de 33 van de ChristenUnie die daarmee op de tweede plaats staat en 6 meer dan de SGP die 31 vermeldingen scoort. De overige partijen scoren fors minder.

Partij Natuur Milieu Dier
Partij voor de Dieren 36 37 124
GroenLinks 59 8 6
D66 30 9 5
ChristenUnie 24 33 5
SGP 20 31 1
PvdA 18 4 1
SP 3 4 1
CDA 12 7 1
Mooi Utrecht 10 0 0
VVD 16 14 0

De Partij voor de Dieren vraagt de kiezers ook aandacht te schenken aan het gevoerde beleid van de zittende politiek en onder anderen te denken aan de vele ontheffingen voor afschot van (beschermde) vogels in de provincie Utrecht.

De Partij voor de Dieren is van mening dat niet het recht van de sterkste maar het belang van de zwaksten centraal zou moeten staan in politieke besluitvorming. Het meest waardevolle is weerloos: de lucht die we inademen, het water dat we drinken, de grond waarop we leven en de natuur die ons voortbestaan bepaalt.

Kiezers die zich zorgen maken over de leefbaarheid van onze provincie kunnen zich op 7 maart uitspreken voor een politieke klimaatverandering die niet beperkt blijft tot marginale beloften en bijstellingen, maar wezenlijke verandering kan betekenen voor bescherming en verbetering van onze leefomgeving.

Gerelateerd nieuws

Ganzen niet veilig in Utrecht

Gedeputeerde Staten verklaren ganzen vogelvrij buiten foerageergebieden Op 13 februari lanceerde Gedeputeerde Staten een on...

Lees verder

Posters plakken met harde wind

Het lijkt deze dagen water naar de zee dragen. Posters die zijn geplakt, waaien en regenen de dagen erna weer van de verkiezi...

Lees verder