Houtkaden Lopi­ker­waard veilig gesteld


19 maart 2013

De houtkaden in de Lopikerwaard blijven onderdeel van de Ecologische hoofdstructuur (EHS). Het voorstel was om deze te schrappen uit de EHS. De houtkaden hebben echter een belangrijke ecologische én landschappelijke waarde. Dat was voor de Utrechtse Statenfractie van de Partij voor de Dieren reden om samen met GroenLinks tot het initiatief te komen om de houtkaden veilig te stellen. De daartoe ingediende motie werd aangenomen.

Bij het vaststellen van de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie op 4 februari jl. is de discussie over het voortbestaan van de houtkaden van de Lopikerwaard geëindigd in het hernieuwd opnemen van deze kades in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dat betekent in de praktijk dat er van een extra beschermingsregime sprake zal zijn.

In het concept van de Ruimtelijke Structuurvisie waren de kades verwijderd uit de tot EHS aangewezen gebieden. Het gaat om een totaal van 12 kilometer aan houtkaden die een belangrijke rol spelen bij het behoudt van de biodiversiteit. Ze bevorderen o.a. de migratie van kleine zoogdieren en vogels doordat ze als oriëntatiepunt dienen en beschutting geven in het open landschap. Ook vormen de kades een leefgebied van diverse insecten.

Natuurorganisaties waren verbaasd en verontrust over het besluit van de provincie om de houtkaden de schrappen uit de EHS. Met het aannemen van de motie is het voortbestaan van de houtkaden tot 2028 veilig gesteld.

Gerelateerd nieuws

Visveilige Waterkrachtcentrales

Het opwekken van energie uit waterkracht is een mooi voorbeeld van duurzame energie. Waterkrachtcentrales kunnen echter vee...

Lees verder

Partij voor de Dieren opent meldpunt Gifklikker

Utrecht, 27 mei 2013 - Op verschillende plaatsen in de provincie Utrecht vormen landbouwbestrijdingsmiddelen een mogelijk ris...

Lees verder