Visveilige Water­kracht­cen­trales


18 maart 2013

Het opwekken van energie uit waterkracht is een mooi voorbeeld van duurzame energie. Waterkrachtcentrales kunnen echter veel dierenleed veroorzaken. De Partij voor de Dieren diende daarom tijdens de Provinciale Statenvergadering van 4 februari jl. een motie in om initiatieven met betrekking tot waterkracht gepaard te laten gaan met een visvriendelijke inrichting . De motie is aangenomen.

De provincie Utrecht wil de transitie van fossiele brandstof naar het gebruik van duurzame energiebronnen stimuleren. Ook waterkracht is een duurzame energiebron. Uit onderzoek en ervaring is echter gebleken dat sommige typen gemalen en waterwerken funest zijn voor vissen. Zij raken dikwijls, en met grote hoeveelheden, verhakseld in het interne mechanisme van deze waterwerken. Fractievoorzitter Willem van der Steeg: “Het opwekken van energie uit waterkracht kan een goed duurzaam initiatief zijn, maar het moet wel op een visvriendelijke manier worden ingevuld. Anders maakt het vissenleed van deze zogenaamde ‘groene’ energie, ‘rode’ energie.”
De Partij voor de Dieren heeft de provincie Utrecht daarom middels een motie gevraagd om bij het stimuleren van deze vorm van duurzame energie ook de visveiligheid direct mee te nemen. De motie werd door Provinciale Staten aangenomen.

Gerelateerd nieuws

‘Voorkomen is beter dan genezen’

De Partij voor de Dieren Utrecht heeft een belangrijk advies van de Gezondheidsraad middels een motie ingebracht in de verg...

Lees verder

Houtkaden Lopikerwaard veilig gesteld

De houtkaden in de Lopikerwaard blijven onderdeel van de Ecologische hoofdstructuur (EHS). Het voorstel was om deze te schr...

Lees verder