Konijnen ten prooi aan fretten en roof­vogels


11 april 2016

Utrecht, 11 april 2016 – De Utrechtse Statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld over een ontheffing die de provincie Utrecht heeft afgegeven voor het doden van konijnen met fretten en roofvogels op verschillende sportvelden in de provincie.

De provincie Utrecht staat sinds kort toe dat konijnen op sportvelden De Woerd in Driebergen, De Burgwal in Amerongen en Tuiland in Doom niet alleen worden afgeschoten, maar ook met behulp van fretten en roofvogels worden gedood. De fretten worden het konijnenhol ingejaagd om het konijn te doden of uit het hol in een val te jagen, waarna het konijn door de jager de nek wordt omgedraaid. Bij het gebruik van roofvogels vindt het konijn bijna altijd de dood in de klauwen van de vogels. De provincie vindt het doden van konijnen nodig omdat de dieren schade zouden veroorzaken op sportvelden.

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren wil opheldering van het college van Gedeputeerde Staten. De fractie wijst onder andere op het dierenleed dat met deze jachtmethoden gepaard gaat. Ook mag er met fretten worden gejaagd in de periode dat er konijnenjongen zijn. De fractie vraagt het college om diervriendelijke alternatieven toe te passen, waaronder het gebruik van antigraafrasters en geurstoffen die konijnen weren.

Fractievoorzitter Hiltje Keller: “Dit college komt keer op keer met de meest gruwelijke methoden om dieren het leven te benemen: ganzen worden onthoofd, vergast en met neksteken omgebracht, en nu lopen ook konijnen het risico om in de klauwen van jachtvogels te sterven of door de jager de nek te worden gebroken. En dat terwijl er diervriendelijke alternatieven bestaan om schade te voorkomen.”

Gerelateerd nieuws

Statenfractie Utrecht op Radio 1 over knobbelzwanen

Restaurant “De Pronckheer” in Cothen kondigde onlangs aan dat zij zwanen op het menu hebben staan. Het gaat om knobbelzwanen,...

Lees verder

Partij voor de Dieren stemt tegen verbreding van A27

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren Utrecht heeft in de Provinciale Statenvergadering van maandag 6 juni j.l. tegen...

Lees verder