Minuut stilte voor afge­schoten dieren


31 juli 2013

Met de gedachte ‘stilte zegt soms meer dan woorden’ creëerde de fractie van de Partij voor de Dieren Utrecht een moment van stilte in de Provinciale Staten vergadering ter behandeling van de Voorjaarnota. Deze stilte werd ingeroepen als moment van aandacht voor de duizenden dieren die de provincie het afgelopen jaar liet afschieten, voor de talloze ganzen die massaal zijn vergast en voor alle dieren die het komende jaar hetzelfde lot te wachten staat.

Zo zijn de afgelopen jaren onder meer talloze meerkoeten afgeschoten en nog eens vele knobbelzwanen, eenden, reeën, konijnen en spreeuwen. Om nog niet te spreken over de damherten, zwijnen -waaronder jonge zwijntjes- en ganzen. Allemaal dieren die van nature in onze provincie voorkomen en zich thuis voelen in de Utrechtse natuur, maar door de provincie in hun bestaan worden bestreden.

Tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota worden de financiële en beleidsmatige kaders voor de komende jaren besproken. Elke fractie heeft de mogelijkheid om bepaalde onderdelen van het beleid en keuzes die hierin worden gemaakt onder de aandacht te brengen. De spreektijd van de fracties wordt op basis van het aantal zetels vastgesteld. Omdat de Partij voor de Dieren één zetel heeft, beschikt zij over enkele minuten spreektijd. Een kort maar belangrijk moment waarin de fractie de provincie tracht aan te sporen tot mededogen, duurzaamheid en aandacht voor het lot van dieren.

“Voor elke partij is de verleiding groot om deze minuten vol te praten, maar men vergeet dat stilte soms veel meer zegt dan woorden” aldus Willem van der Steeg, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Utrecht. Van der Steeg begon daarom tegen de gebruiken in zijn kostbare spreektijd met ‘een minuut stilte’, waardoor de acht uur durende vergadering werd onderbroken voor een kort moment van bezinning.

Gerelateerd nieuws

Provincie Utrecht verbant gif uit eigen achtertuin

Een breed gesteunde motie van de Partij voor de Dieren zorgt ervoor dat de provincie Utrecht stopt met gifgebruik in de eigen...

Lees verder

Veilig verkeer voor mens en ree

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren Utrecht vraagt Gedeputeerde Staten om de snelheid van autoverkeer in begroeide ...

Lees verder