Motie ingediend tegen ganzen­ver­gassing


6 juli 2012

Afgelopen Provinciale Statenvergadering heeft de Partij voor de Dieren een motie ingediend tegen het vergassen van ganzen. De provincie Utrecht heeft al eerder een ontheffing verleend om ganzen te vergassen en de Partij voor de Dieren wil voorkomen dat er weer ganzen vergast zullen worden.

De Raad van State heeft eerder geoordeeld dat dit middel ongeoorloofd is, maar dat dit slechts geldt voor de inheemse soorten. Vergassing betekent dat dieren als zij in de rui zijn en dus moeilijk kunnen wegkomen, bijeen worden gedreven in mobiele gascontainers. De ganzen zijn hierbij volledig in paniek en verliezen pas na 1 minuut het bewustzijn en de hersenactiviteit houdt wel wel 2 tot 3 minuten aan. Daarbij komt dat de vergassing van ganzen een volstrekt nutteloze maatregel is in het bestrijden van ganzenoverlast. De lege plekken van de gedode ganzen zullen snel weer opgevuld worden door nieuwe ganzen.

In de motie werd benoemd dat vergassing gepaard gaat met veel dierenleed en het onwenselijk is als dit in de toekomst weer gebeurd. De PvdA, SP en 50plus stemden voor, maar helaas stemden VVD, CDA, GroenLinks, D66, SGP, ChristenUnie en PVV tegen de motie.

Bij het indienen van de motie had Statenlid Willem van der Steeg een standbeeld van een gans met een gasmasker op meegenomen.

Gerelateerd nieuws

Provincie Utrecht neemt maatregelen tegen bijensterfte

Provinciale Staten van Utrecht hebben op 2 juli jl. een door de Partij voor de Dieren ingediende motie aangenomen om de bi...

Lees verder

Partij voor de Dieren verklaart Utrechtse Heuvelrug en Zeist gasvrij

Op woensdag 29 augustus om 10:30 uur protesteert lijsttrekker van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme tegen nieuwe pla...

Lees verder