Provincie Utrecht neemt maat­re­gelen tegen bijen­sterfte


3 juli 2012

Provinciale Staten van Utrecht hebben op 2 juli jl. een door de Partij voor de Dieren ingediende motie aangenomen om de bijensterfte in de provincie Utrecht tegen te gaan. In de motie wordt het college van GS verzocht enkele bijvriendelijke maatregelen uit te voeren. Alle fracties stemden in met de motie.

2012 is uitgeroepen tot het jaar van de bij en dit is helaas hard nodig: van alle Europese landen heeft Nederland de grootste bijensterfte. Deze massale bijensterfte is verontrustend, omdat bijen aan de basis staan van de voedselproductie. Daarnaast zijn bijen belangrijk voor de biodiversiteit: 80% van de plantensoorten is afhankelijk van insecten voor bestuiving, waarvan de bij de belangrijkste is.

De motie om bijensterfte tegen te gaan werd ingediend tijdens de bespreking van de Voorjaarsnota. In de motie wordt opgeroepen om maatregelen te nemen ter ondersteuning van de bij. Zo wordt er gevraagd om bij-vriendelijk bermbeheer en om het plaatsen van bijenkasten op provinciale gronden. Daarnaast zal er bij de communicatie rondom het nieuwe provinciale natuurbeleid aandacht worden besteed aan voorlichting aan terreinbeherende organisaties, agrariërs en particuliere grondeigenaren over de mogelijkheden van goed beheer voor bijen.

Initiatiefnemers van de motie waren Willem van der Steeg (Partij voor de Dieren) en Gert-Jan Weierink (VVD). Van der Steeg: “Bijen zijn heel belangrijk voor natuurbehoud. Daarnaast vervullen zij allerlei diensten waar de mens van profiteert, zoals het bestuiven van landbouwgewassen. De economische waarde van bestuiving door bijen in Nederland wordt geschat op € 1,1 miljard per jaar”.

Gerelateerd nieuws

Opheldering over afschot zwijntjes

De Partij voor de Dieren Utrecht vraagt om opheldering over het afschot van vijf wilde zwijntjes in Rhenen. De partij heeft...

Lees verder

Motie ingediend tegen ganzenvergassing

Afgelopen Provinciale Statenvergadering heeft de Partij voor de Dieren een motie ingediend tegen het vergassen van ganzen....

Lees verder