Partij voor de Dieren: Utrechtse Heuvelrug verboden voor jagers!


19 februari 2011

Utrecht, 18 februari 2011 – Op 22 februari a.s. om 14:00 uur onthult Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren een protestbord tegen de jacht op de opgang van het Ecoduct Treeker Wissel (N227, Utrechtse Heuvelrug). Met het bord ‘Verboden voor Jagers’ vraagt de werkgroep Utrecht van de partij aandacht voor de afschot van wilde zwijnen, damherten en - in de toekomst - edelherten op de Utrechtse Heuvelrug.

In de afgelopen jaren zijn er in de provincie Utrecht diverse ecoducten bijgebouwd om versnipperde natuurgebieden met elkaar te verbinden en zo de migratie van dieren te bevorderen. De Partij voor de Dieren is er blij mee dat dieren nu minder het gevaar lopen om doodgereden te worden. De aanleg van de ecoducten lijkt echter een naar staartje te krijgen voor grotere dieren als zwijnen en damherten (en in de toekomst ook edelherten): zodra zij in nieuwe gebieden komen wordt er al snel geklaagd over de schade die zij zouden aanbrengen (zoals het knagen aan jonge bomen). Deze 'schade' is het resultaat van natuurlijk gedrag en kan dus moeilijk voorkomen worden. Nu wordt vaak gekozen voor de makkelijkste oplossing: het afgeven van jachtvergunningen om de 'overlast' te beperken. De ecoducten, die met goede bedoelingen geplaatst zijn, leiden dus indirect tot schietpartijen op de zwijnen en herten die er gebruik van maken.

Willem van der Steeg, lijsttrekker Provinciale Statenverkiezingen: “De Partij voor de Dieren wil dat de provincie Utrecht een diervriendelijk beleid ontwikkelt, zodat dieren die de ecoducten oversteken niet direct de kogel krijgen. Dit kan niet de bedoeling zijn van een ecoduct. Er zijn genoeg diervriendelijke alternatieven om ‘schade’ te voorkomen en wij dringen er bij de provincie op aan om jagers te weren op de Utrechtse Heuvelrug. De provincie kondigt al drie jaar aan dat zij diervriendelijk beleid gaat ontwikkelen voor de hoefdieren die onze provincie binnenkomen, maar tot nu toe is daar nog niets van terechtgekomen”.

Naast Esther Ouwehand zal ook Willem van der Steeg bij de onthulling aanwezig zijn. De pers is van harte uitgenodigd om de onthulling bij te wonen.

Gerelateerd nieuws

Lijsttrekker Willem van der Steeg maakt wandeling door Beekdal

Op zaterdag 12 februari maakte Willem van der Steeg, lijsttrekker van de Partij voor de Dieren, een wandeling door het Rij...

Lees verder

Partij voor de Dieren Utrecht bij natuurmanifestatie

Op zaterdag 19 februari organiseerden alle Utrechtse natuur- en mileuorganisaties (Natuur- en Milieufederatie Utrecht, Lan...

Lees verder