Partij voor de Dieren vreest komst Utrechtse varkens­flats


27 oktober 2007

Utrecht, 25 oktober 2007 - De statenfractie van de Partij voor de Dieren vreest de komst van zogenaamde varkensflats naar de provincie Utrecht. De partij is van mening dat de recente wijziging van landbouwregelgeving de deur opent voor megabedrijven werkzaam in de bio-industrie. Om te voorkomen dat de provincie Utrecht machteloos toeziet op deze vestiging, heeft de PvdD-fractie vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten.

Om de mestuitstoot van kippen, kalkoenen en varkens te reguleren geldt in Nederland vanaf 1994 de zogenaamde compartimentering. Dit systeem houdt in dat binnen zogenaamde landbouwconcentratiegebieden een maximaal aantal van deze dieren gehouden mogen worden. Het plafond wordt gehandhaafd door de uitgifte van dierrechten, die enkel binnen de concentratiegebieden vrij verhandelbaar zijn (dierrechten betekenen in deze situatie niet rechten van dieren maar productierechten van veehouders).

Met het vrijgeven van de dierrechten op 1 januari 2008 (opheffen compartimentering) kunnen dierrechten vrij worden verplaatst door heel Nederland. Deze vrije uitwisseling opent volgens de statenfractie van de PvdD de deur voor de komst van megabedrijven naar de provincie Utrecht. De gegrondheid van deze vrees blijkt uit de inmiddels lange reeks van bedrijfsinitiatieven tot het oprichten van varkensflats met meer dan 10.000 mestvarkens of kippenfabrieken met meer dan 1 miljoen kippen elders in het land.

Uit een brief aan het ministerie van LNV blijkt dat onder andere dat de Provincie Utrecht achter is gebleven met het nemen van ruimtelijke maatregelen. De PvdD vindt dit in verband met milieu en dierenwelzijn een zeer ongewenste ontwikkeling. Daarnaast heeft de komst van zeer grote bio-industrie verregaande landschappelijke consequenties. De PvdD is van mening dat de Provincie Utrecht deze ontwikkeling dient te sturen en in goede banen dient te leiden.

Om dit te bewerkstelligen heeft de statenfractie hierover vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld.
Download de vragen (pdf)

Gerelateerd nieuws

Nieuwe voorzitter voor de werkgroep Utrecht

De werkgroep Utrecht heeft een nieuwe voorzitter: Ron van 't Pad. Ron komt uit Culemborg en volgt Jolande Baudet op die i...

Lees verder

Vraaggesprek met commissielid Claudia Verkleij

Drs. Claudia Verkleij (1966) is commissielid Ruimte, Groen en Water in de provinciale fractie. Ze ondersteunt met haar werk s...

Lees verder