Vraag­ge­sprek met commis­sielid Claudia Verkleij


1 december 2007

Drs. Claudia Verkleij (1966) is commissielid Ruimte, Groen en Water in de provinciale fractie. Ze ondersteunt met haar werk sinds dit voorjaar ons statenlid Wanda Bodewitz.

Claudia heeft diergeneeskunde en biologie gestudeerd en is direct na haar studietijd de wereld van de dierenbescherming in gestapt. Claudia woont in Everdingen, is moeder van 3 kinderen en zet zich via de Partij voor de Dieren in voor het behoud van de eigenwaarde van dieren. Tien vragen aan Claudia.

1) Hoe bevalt het werk in de provincie?
Het werken in de provinciale fractie bevalt heel goed. We zijn in korte tijd een hecht team geworden en doen met zijn drieën ons best om de provincie zo diervriendelijk en groen mogelijk te maken.

2) Hoeveel tijd ben je kwijt met het commissiewerk?
Ongeveer eens in de 5 weken is er een reguliere commissievergadering. De voorbereiding hiervan (het doorwerken van een dikke stapel papier) neemt een paar dagen in beslag. Omdat ik dit ‘tussen de bedrijven’ door doe, ben ik zo een week bezig met de stukken. Na het lezen van de stukken is het vaak nodig om te overleggen met de fractie en met andere mensen. Dit kan een ambtenaar zijn, of iemand van bijvoorbeeld het NMU (Natuur en Milieu Federatie Utrecht) of de Faunabescherming. Na een vergadering zijn er vaak nog actiepunten, zoals het schriftelijk stellen van vragen of overleg met een andere partij. Kortom werk genoeg. Naast de gewone vergaderingen, zijn er excursies, symposia en andere bijeenkomsten en tot slot zijn er subcommissievergaderingen en woordvoerderoverleg van verschillende onderwerpen.

3) Wat voor een belangrijke onderwerpen spelen er in jouw commissie Ruimte, Groen en Water?
Op dit moment speelt bijvoorbeeld de herinrichting van vliegbasis Soesterberg, de herbegrenzing van de Nationale Landschappen, de aanleg van bedrijventerreinen bij Woerden en Leusden, het handen en voeten geven aan de Kader Richtlijn Water, de aanwijzing van gebieden van ganzen mogen foerageren en de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening. Het zijn allerlei onderwerpen die te maken met Ruimtelijke ordening, met het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur en andere groene delen van de Provincie en met zaken die te maken hebben met water zoals het Grondwaterplan.

4) Wat doe je in de commissie precies? Je hebt immers geen stemrecht.
We hebben wel degelijk stemrecht. Bijna elke commissievergadering gaat er wel een stuk door als sterstuk. In de andere gevallen praten we uitvoerig met Gedeputeerde Staten en de andere partijen. Er zijn vaak insprekers aanwezig van betrokken maatschappelijke organisaties of bezorgde bewoners. Aan de hand van de uitkomst van het debat bepalen we erna als partij een standpunt en een strategie. In de Statenvergadering die volgt, wordt dit vervolgens door Wanda uitgevoerd.

5) Heb je de indruk dat de Partij voor de Dieren al is geaccepteerd door de andere partijen?
Ik heb zeker de indruk dat de Partij voor de Dieren al is geaccepteerd door andere partijen. We werken binnen ‘het oppositieoverleg’ prettig samen met verschillende partijen en hebben vaak ‘tussendoor’ overleg. Vrij snel nadat we zijn begonnen, bleek dat het merendeel van de partijen bereid waren om ons op weg te helpen, ons –ook ongevraagd - hulp aanbood, en kan waarderen dat we er zijn.

6) Wat zijn de successen die zijn behaald?
Naast twee grote successen in de vorm van aangenomen moties op het gebied van ‘bevorderen van biologisch boeren’ en het instellen van de eerste provinciale portefeuille Dierenwelzijn, hebben we ook andere, minder zichtbare resultaten geboekt. Zo is bijvoorbeeld toegezegd dat de provincie met Waterschappen gaat praten over een proef met muskusratten werende dijkbescherming, die in de toekomst het afmaken van muskusratten moet gaan vervangen. Tenslotte draait het bij dit onderwerp allemaal om de veiligheid van de dijken en niet om het maar –nodeloos - doden van dieren.

7) Volgen jullie de politiek of komen jullie ook met eigen initiatieven?
Beiden, het volgen van de politiek hoort er altijd bij, maar we stellen ons verder erg pro-actief op. Dat is denk ik ook de enige manier om een grote stap vooruit te maken. Een paar van onze initiatieven: we zijn een pilot aan het voorbereiden waarbij via elektronische wilddetectie langs de provinciale weg er minder dieren zullen worden aangereden. Ook zijn we met de catering van de provincie in overleg om meer vegetarisch en biologisch eten aan te bieden.

8) Hoe zouden leden van de Partij voor de Dieren jullie kunnen ondersteunen?
Onze leden kunnen ons ondersteunen door vrijwilliger te worden bij de werkgroep. We werken samen met de werkgroep en zijn op zoek naar mensen die onderwerpen voor ons willen uitpluizen, zoals een onderzoek naar ‘koe in de wei’ projecten. Met een kleine fractie en heel veel (nieuwe) onderwerpen, kan een ieder die wil, zich uitleven en inzetten voor een diervriendelijker provincie.

9) Is jouw indruk van de provincie veranderd?
Naar de tijdgeest, staat ook de provincie meer open voor onderwerpen als biologisch boeren en dierenwelzijn. We vechten ervoor dat dit ertoe leidt dat er ook werkelijk iets gaat veranderen ten goede van de dieren en de natuur.

10) Nog 3 jaar te gaan. Wat zou je het liefst willen bereiken?
Het liefst zie ik dat de portefeuille Dierenwelzijn van onze kersverse Gedeputeerde volledig is opgetuigd binnen de komende jaren. Dit betekent dat er een pot geld is, er ambtenaren mee bezig zijn en het uitvoeringsplan klaar is voor de praktijk, of nog liever, al in bedrijf is. Dat zou een prachtig resultaat zijn. Een ander wensdoel is er voor zorgen dat alle boeren die willen omschakelen naar biologisch boeren, in de komende jaren, deze overstap ook hebben kunnen maken, dankzij onze inspanningen van nu en in de nabije toekomst.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren vreest komst Utrechtse varkensflats

Utrecht, 25 oktober 2007 - De statenfractie van de Partij voor de Dieren vreest de komst van zogenaamde varkensflats naar de ...

Lees verder

Onderzoek nodig naar aanrijdingen met wild

Utrecht, 19 december 2007 – Afgelopen maandag 17 december is in de Statenvergadering besloten om onderzoek te gaan doen...

Lees verder