Partij voor de Dieren wil leed voor mens en dier voorkomen


3 februari 2012

Provinciale Staten van Utrecht heeft een motie van de Partij voor de Dieren over preventieve maatregelen wildaanrijdingen aangenomen. Deze motie werd ingediend tijdens de bespreking van de Beleidsnota edelhert, damhert en wild zwijn. De Partij voor de Dieren ziet verlaging van de maximumsnelheid als mogelijke maatregel tegen aanrijdingen met hoefdieren, die leed voor mens en dier veroorzaken.

De motie vraagt om bij de zogenaamde provinciale ‘hotspots’ betreffende aanrijdingen met hoefdieren, ook verlaging van de maximumsnelheid in beschouwing te nemen. In een eerder onderzoek van de provincie Utrecht over aanrijdingen met reeën werd deze maatregel nog niet genoemd.

Fractievoorzitter Willem van der Steeg: “Verlaging van de snelheid van voertuigen is een van de meest effectieve maatregelen om de kans op wildongevallen te voorkomen en om de ernst van wildaanrijdingen te beperken. Naarmate de snelheid van een voertuig toeneemt, zal de bestuurder namelijk zijn blik verder voor zich uit richten en vermindert het gezichtsveld. De meeste wildongevallen vinden plaats op wegen buiten de bebouwde kom waar de maximumsnelheid 80 km/h bedraagt. De gemiddelde bestuurder verplaatst zich met een snelheid die ongeveer gelijk is aan de maximumsnelheid. In begroeide gebieden, waar wild slecht waarneembaar is, blijkt 80 km/h een te hoge snelheid te zijn om adequaat te kunnen reageren op wild dat plotseling op de weg komt.”

Gerelateerd nieuws

Bomenkap en skeelerbaan bedreigen beschermde vogels en vleermuizen

De gemeente Amersfoort heeft plannen voor grootschalige bomenkap en om een skeelerbaan aan te leggen in Park Randenbroek in...

Lees verder

Provincie Utrecht op slot voor hoefdieren

Het damhert en wild zwijn zijn niet welkom in de provincie Utrecht, zo hebben Provinciale Staten van Utrecht maandag beslo...

Lees verder