Provincie Utrecht op slot voor hoef­dieren


3 februari 2012

Het damhert en wild zwijn zijn niet welkom in de provincie Utrecht, zo hebben Provinciale Staten van Utrecht maandag besloten. Alleen het edelhert mag in beperkte mate over de provinciegrens komen. Als gevolg van het met elkaar verbinden van natuurgebieden door middel van investeringen zoals ecoducten is het mogelijk dat grote hoefdieren vanaf de Veluwe op de Utrechtse Heuvelrug komen. De Partij voor de Dieren vindt dat deze dieren een kans verdienen in de provincie Utrecht.

Provinciale Staten hebben echter besloten tot een nulstandbeleid. Damhert en wild zwijn zullen worden afgeschoten, zodra zij de Utrechtse grens passeren. Edelherten mogen in beperkte mate aanwezig zijn op de Utrechtse Heuvelrug. Een lage stand wordt hier ook gerealiseerd door middel van afschot. De Partij voor de Dieren is tegen dit beleid van afschot en ziet de komst van de dieren juist als een toegevoegde waarde en bijdrage aan de biodiversiteit in het gebied.

Fractievoorzitter Willem van der Steeg heeft twee amendementen ingediend tijdens de Provinciale Statenvergadering. Zo werd in een amendement opgeroepen het wild zwijn een kans te geven op de Utrechtse Heuvelrug. De Utrechtse Heuvelrug is door Universiteit Wageningen geschikt bevonden als leefgebied voor het wild zwijn. In een ander amendement riep de Partij voor de Dieren op de reeds aanwezige populatie damherten bij Plantage Willem III te gedogen en eventueel beheer van deze populatie diervriendelijk, anders dan afschot, te laten plaatsvinden. Beide amendementen zijn verworpen. De damherten bij Plantage Willem III zullen daardoor ook door middel van afschot beheerd gaan worden.

Willem van der Steeg liet uit protest een bord zien waarmee de hoefdieren voor jagers gewaarschuwd kunnen worden wanneer zij over de ecoducten de provincie Utrecht willen binnenkomen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren wil leed voor mens en dier voorkomen

Provinciale Staten van Utrecht heeft een motie van de Partij voor de Dieren over preventieve maatregelen wildaanrijdingen a...

Lees verder

Partij voor de Dieren stelt vragen over omstreden kunstlicht bij vossenbestrijding

De Partij voor de Dieren provincie Utrecht heeft schriftelijke vragen gesteld over het verlenen van een ontheffing voor het...

Lees verder