Primeur voor Utrecht: Voor het eerst in de historie een gede­pu­teerde dieren­welzijn


26 september 2007

De statenvergadering van maandag 24 september kreeg onverwachts een historische tintje. De provincie Utrecht wordt de eerste provincie met een gedeputeerde dierenwelzijn. Dat is het resultaat van een aangenomen motie van de SP en de Partij voor de Dieren na afloop van het debat over het collegeprogramma.

Tijdens het debat over het collegeprogramma gaf statenlid Wanda Bodewitz van de Partij voor de Dieren aan “het te betreuren dat ondanks de aanwezigheid van de PvdD, dierenwelzijn geen plek heeft gekregen in het collegeprogramma.”

Dit was voor de SP de aanleiding om samen met de PvdD nog tijdens de vergadering een motie op te stellen met de strekking een portefeuille dierenwelzijn in het leven te roepen. Verrassenderwijs kon Gedeputeerde Staten dit initiatief waarderen en stemde ook Provinciale Staten in zijn geheel hiermee in.
Daarmee werd Bart Krol de eerste gedeputeerde dierenwelzijn in de Nederlandse geschiedenis.
Provinciale aandacht voor dierenwelzijn is broodnodig, aangezien het provinciebestuur over belangrijke dierwelzijnsonderwerpen iets te zeggen heeft, zoals faunabeheer en de (intensieve) veehouderij. SP-statenlid van Gemert: “Ik hoop dat gedeputeerde Krol nu doorpakt en snel met een visie op dierenwelzijn komt. Zo niet, dan zullen we daar zelf mee komen en kijken of hij zijn verantwoordelijkheid ook echt gaat nemen.”

Naast de dierenwelzijnsmotie werd nog een PvdD-motie statenbreed aangenomen. De motie, met als mede-indieners SP, GroenLinks, Mooi Utrecht, D66 en de Christenunie, vraagt om expliciete aandacht voor duurzame en biologische landbouw.

PvdD-statenlid Bodewitz: “De landbouw is verantwoordelijk voor een groot deel van de vervuiling in de provincie, maar ook daarbuiten. Denk bijvoorbeeld aan de CO2 uitstoot en de verontreiniging van het grondwater. Allemaal terreinen waar de provincie Utrecht een belangrijke rol in zou kunnen vervullen.”

Gerelateerd nieuws

Biologisch boeren en dierenwelzijn krijgt aandacht van Provincie

Maandagavond zijn in de Provinciale Staten twee moties van de Partij voor de Dieren aangenomen. De eerste motie roept op om...

Lees verder

Partij voor de Dieren in actie tegen Geheim Ganzenbordfestijn

De Partij voor de Dieren zal actie voeren tegen het “Ganzenbord” dat georganiseerd wordt met steun van het minist...

Lees verder