PvdD: Stop met nach­te­lijke jacht provincie Utrecht


30 december 2013

De Partij voor de Dieren Utrecht wil dat de provincie gehoor geeft aan een uitspraak van de Raad van State van 4 december. Deze gaf aan dat jacht met behulp van kunstlicht strijdig is met internationale bepalingen. De Partij voor de Dieren wil daarom dat de jacht op vossen en andere dieren met kunstlicht direct wordt stopgezet. Daartoe werden schriftelijke vragen ingediend bij het Utrechtse college van Gedeputeerde Staten.

De Raad van State stelde op 4 december de Faunabescherming in het gelijk in een beroep tegen de nachtelijke jacht op vossen. Op grond van de Benelux-overeenkomst op het gebied van jacht en vogelbescherming is `s nachts jagen op dieren niet toegestaan. Bovendien is kunstlicht volgens deze overeenkomst geen toegestaan middel bij de jacht.

Kunstlicht staat al jaren te boek als omstreden hulpmiddel bij de jacht. Kunstlicht wordt ingezet in de vorm van een felle lamp op of naast een geweer. Het licht gebruikt men om ’s nachts dieren zoals vossen en konijnen op te sporen, te verblinden en af te schieten. De fractie van de Partij voor de Dieren Utrecht stelde de juridische rechtmatigheid van dit hulpmiddel de afgelopen jaren al drie maal eerder aan de kaak. Helaas bleef de provincie ontheffingen afgeven voor het gebruik van dit middel. Naast het overige vossenafschot worden er jaarlijks gemiddeld honderd vossen met behulp van kunstlicht afgeschoten.

Staatssecretaris Dijksma is voornemens om via een ‘maas in de wet’ het gebruik van kunstlicht te handhaven, maar volgens de Partij voor de Dieren Utrecht zou de uitspraak van de Raad van State opgevolgd moeten worden. “Er is geen noodzaak om van de uitspraak van de Raad van State af te wijken. Wat ons betreft levert Gedeputeerde Staten veel te weinig onderbouwing om ook in Utrecht op vossen te jagen. Sterker nog, als het college de vos wat meer ruimte zou geven, kan dit dier als natuurlijk beheerder van ganzenpopulaties fungeren ”, aldus Willem van der Steeg, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Utrecht.

Gerelateerd nieuws

Redder egel beloond met oorkonde

Door daadkrachtig optreden van een secretarieel medewerker van de provincie Utrecht is er aan het eind van afgelopen zomer ee...

Lees verder

Beschermde vogel geen handelswaar

De provinciale fractie van de Partij voor de Dieren stelt Gedeputeerde Staten statenvragen over de eventuele plannen om het s...

Lees verder