PvdD teleur­ge­steld over mili­eu­on­vrien­de­lijke opstelling coali­tie­partners


23 mei 2007

Maandag 21 mei is in Provinciale Staten uitvoerig gedebatteerd over het coalitieakkoord tussen CDA, VVD en PvdA. De titel van het akkoord stemde de Partij voor de Dieren (PvdD) hoopvol: kwaliteit en duurzaamheid zijn wat de PvdD betreft goede uitgangspunten. Het debat van 21 mei leerde echter, dat dit verre van betekent dat de komende bestuursperiode de natuur gewaarborgd is. Dierenwelzijn wordt daarbij door de coalitiepartners in het geheel buiten beschouwing gelaten.

Aan dierenwelzijn wordt een groeiend maatschappelijk belang toegekend. De PvdD is dan ook verbaasd en teleurgesteld dat dierenwelzijn in het geheel niet in het coalitieakkoord is opgenomen.
De PvdD vreest dat met dit coalitieakkoord de natuur onder druk komt te staan. Er gaat namelijk veel aandacht uit naar uitbreiding van wegen en uitbreiding van bebouwing, zowel voor woningen als bedrijven. Het principe dat alleen in ‘groen’ wordt geïnvesteerd als dat door bebouwing bekostigd kan worden, blijft gehandhaafd. Dit betekent dat de kans dat de Ecologische Hoofdstructuur in 2018 gerealiseerd zal zijn, heel erg klein wordt. Bovendien zal al het overige groen de komende tijd slechts nog verder kunnen afnemen.

De kleine omvang van het hoofdstuk ‘Duurzaamheid en milieu’ en het kleine begrotingsbedrag voor deze thema’s (op één na laagst in de begroting) is, wat de PvdD betreft tekenend voor de aandacht die naar deze thema’s uitgaat. Belangrijke maatschappelijke onderwerpen als vermindering van gebruik van pesticiden, aanpak mestproblematiek, dierenwelzijn en stimulering van biologische landbouw en veeteelt komen in het geheel niet aan bod.

Daarom diende de fractie van de PvdD, namens de oppositie (minus SGP), twee moties in met betrekking tot dierenwelzijn/milieu. Beide moties werden echter tot teleurstelling van de PvdD en de mede-indieners niet aangenomen wegens gebrek aan steun van de coalitiepartijen. De PvdD hoopt niet dat hiermee een zeer milieu- en dieronvriendelijke bestuursperiode in de provincie Utrecht is aangevangen.

Gerelateerd nieuws

Interview met Wanda Bodewitz over provinciewerk

Op 7 maart 2007 kreeg de Partij voor de Dieren van de kiezers uit de provincie Utrecht een statenzetel. Wanda Bodewitz nam pl...

Lees verder

Kort verslag bijeenkomst 30 mei

Op 30 mei is een aantal leden van de Utrechtse Partij voor de Dieren bij elkaar gekomen. Na een uitleg door Wanda Bodewitz ov...

Lees verder