Interview met Wanda Bodewitz over provin­ciewerk


16 mei 2007

Op 7 maart 2007 kreeg de Partij voor de Dieren van de kiezers uit de provincie Utrecht een statenzetel. Wanda Bodewitz nam plaats in het provinciale bestuur. Ze wordt voor het commissiewerk gesteund door Claudia Verkleij-Torenbeek en Willem van der Steeg. Nu twee maanden verder een gesprek met Wanda.

Hoe reageerde je omgeving op de uitslag?
Zeer enthousiast! Ik kreeg van zeer veel dierenliefhebbers de reactie dat zij enorm blij waren dat het gelukt was om een zetel te behalen. Sommigen die niet op de PvdD hadden gestemd, waren tamelijk verbaasd dat we een zetel hadden behaald.

Je moest direct na afloop van een drukke campagne veel regelen. Waar was je in het begin mee bezig?
In het begin was ik onder andere bezig met het zoeken van fractievolgers om de commissies te bemensen, het oprichten van een stichting voor de fractie, overdracht van mijn functie als werkgroepvoorzitter aan een opvolgster en natuurlijk zeer veel leeswerk.

Hoe was de installatie van jou als Statenlid?
Het was wat mij betreft een geweldig symbolisch moment voor de start van de Partij voor de Dieren in de provinciale politiek. En dat maakte het ook spannend.

Heb je reacties gehad van andere partijen op de komst van de Partij voor de Dieren?
De meeste partijen heetten ons van harte welkom. Wel was merkbaar dat sommigen de PvdD in eerste instantie als een concurrent zagen. Later kwamen er meer positieve reacties doordat men inzag dat de PvdD niet een one-issue partij is en juist vanuit een andere invalshoek een goede bijdrage kan leveren aan de politiek.

Met welke onderwerpen zijn jullie bezig?
Onderwerpen die op dit moment spelen zijn bijvoorbeeld de muskusrattenbestrijding en afschot van ganzen.

Zijn jullie ook met onderwerp bezig die niet met dieren te maken hebben?
Natuurlijk geven we ook aandacht aan andere onderwerpen. Zo hebben wij vragen gesteld over het mogelijk lagere aantal Openbaar Vervoer reizigers door invoering van de buurtbus IJsselstein en Woerden en proberen wij te bereiken dat het aantal Openbaar Vervoer kilometers harder zal stijgen dan het aantal autokilometers door hierover eisen te laten opnemen in het Programma van Eisen voor aanbesteding van het streekvervoer. Daarnaast maken wij ons hard voor uitbreiding van de grondwaterbeschermingsgebieden en betere bescherming van de kwaliteit van het grondwater door enkel nog extensieve veehouderij daar toe te staan. Ook strijden wij ervoor dat er alleen uitwisseling van bouwgebied met de Ecologische Hoofdstructuur mag plaatsvinden als de natuur er per saldo gegarandeerd duidelijk op vooruit gaat.

Zijn er al dingen bereikt in korte tijd?
Andere partijen lijken door onze komst meer open te staan voor diervriendelijke oplossingen. In het begin komt het vooral aan op lobbywerk. Later pas kunnen daarvan de vruchten geplukt worden.

Hoeveel tijd per dag ben je nu met het werk bezig?
Dat is moeilijk in te schatten. Ik denk dat ik gemiddeld 4 à 5 uur per dag 7 dagen per week bezig ben voor de Partij voor de Dieren.

Is er overleg met de fractieleden in andere provincies?
Niet alleen per email vindt er veel overleg plaats met fractieleden in andere provincies, maar er vindt ook regelmatig een bijeenkomst plaats om van elkaar te leren.

Met welke partijen werk je nu samen?
Met alle oppositiepartijen werken we intensief samen. Daarnaast incidenteel afhankelijk van het onderwerp ook met de coalitiepartijen.

Wat wil je bereiken de komende 4 jaar?
Dat is eigenlijk teveel om op te sommen, maar ik kan wel een aantal belangrijke zaken noemen: vermindering van de bio-industrie, alternatieven toepassen voor de bestrijding van onder andere muskusratten en ganzen, grootschalige bouw in groene gebieden voorkomen, bedrijventerreinen herinrichten zodat er meer bedrijven gehuisvest kunnen worden en de bouw van nieuwe bedrijventerreinen voorkomen kan worden, versneld realiseren van de Ecologische Hoofd Structuur, verbetering van de kwaliteit van het oppervlakte- en het grondwater, visreddende voorzieningen bij poldergemalen en elektriciteitscentrales (zodat de vissen niet meer vermalen worden), meer en beter Openbaar Vervoer en tegengaan van vestiging commerciële helikopterhavens.

Gerelateerd nieuws

Terleurstelling over afschieten hangbuikzwijn

De Partij voor de Dieren in Utrecht betreurt de wijze waarop de politie en de gemeente Wijk Bij Duurstede heeft gehandeld in ...

Lees verder

PvdD teleurgesteld over milieuonvriendelijke opstelling coalitiepartners

Maandag 21 mei is in Provinciale Staten uitvoerig gedebatteerd over het coalitieakkoord tussen CDA, VVD en PvdA. De titel van...

Lees verder