Regio Utrecht bezoekt biolo­gische boerderij


20 oktober 2007

Op zaterdag 20 oktober is een aantal leden van de Partij voor de Dieren Utrecht op bezoek geweest bij het biologische boerenbedrijf Van der Worp in Schalkwijk.

De bedoeling was om het nuttige met het aangename te verenigen: actieve leden van de afdeling Utrecht leerden elkaar kennen en werden geïnformeerd over het biologische boerenbedrijf. Dat doet melkveehouder Jan van der Worp vaker en zeker de PvdD was van harte welkom.

In 1998 is hij omgeschakeld van “regulier” naar biologisch boeren. Aangevuld door zijn vrouw Anna vertelt hij er enthousiast over. De kern is, dat een biologische boer een aantal dingen níet doet: niet preventief antibiotica geven aan de koeien, geen insecticiden gebruiken en geen kunstmest op het land. Van der Worp zaait klaver in zijn weilanden ter verhoging van de vruchtbaarheid en hoeft vervolgens nog maar een keer per jaar de mest van zijn eigen koeien uit te rijden.

Hij staat nog steeds volledig achter zijn keuze, ook al kan hij minder koeien per hectare houden en is het aantal liters melk per koe lager. De prijs per liter is weer wat hoger, zodat hij toch rondkomt. Het biologische boeren levert een beter product op, is gezonder voor de mens, zowel de consument als de boer zelf, zijn dieren en het milieu. De bioboer hoopt, dat steeds meer twijfelende boeren zullen switchen. Daarvoor moeten de boerenorganisaties èn de politiek eerst nog om. Hier ligt een taak voor de PvdD, aldus Van der Worp.

Komt voor elkaar en wel bedankt voor de leuke ontvangst!

(Tekst Jan Evert Meijer)

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren in actie tegen Geheim Ganzenbordfestijn

De Partij voor de Dieren zal actie voeren tegen het “Ganzenbord” dat georganiseerd wordt met steun van het minist...

Lees verder

Nieuwe voorzitter voor de werkgroep Utrecht

De werkgroep Utrecht heeft een nieuwe voorzitter: Ron van 't Pad. Ron komt uit Culemborg en volgt Jolande Baudet op die i...

Lees verder