Rust­ge­bieden voor over­win­te­rende ganzen


29 september 2014

Provinciale Staten van Utrecht hebben op 29 september j.l. een motie aangenomen waarin de Partij voor de Dieren oproept om in de provincie voldoende ruimte beschikbaar te stellen voor overwinterende ganzen. Hiermee wordt de kans kleiner dat ganzen overlast veroorzaken op plekken waar ze niet gewenst zijn.

Op maandag 29 september stond de beleidsnota Flora- en Faunawet ter bespreking op de agenda van Provinciale Staten. In deze beleidsnota wordt onder meer invulling gegeven aan het Ganzenakkoord. Hoewel het Ganzenakkoord van tafel is, heeft de provincie Utrecht aangeven het beleid op ganzen in lijn met het Ganzenakkoord invulling te willen geven.

In de beleidsnota staat onder andere vermeld dat de provincie rustgebieden aanwijst voor overwinterende ganzen. De winterrust, een periode in de winter waarin er niet op ganzen gejaagd mag worden, is een belangrijk onderdeel van het Ganzenakkoord. Deze winterrust staat in schril contrast met de zomerperiode, waarin ganzen juist massaal bestreden worden. Er zijn echter een paar uitzonderingen op de winterrust, die de Partij voor de Dieren naast de massale zomerjacht een doorn in het oog.

Zo mogen er in de winter paarvormende ganzen worden afgeschoten, en mogen ganzen gedood worden als ze overlast veroorzaken op een schadegevoelig akkerbouwperceel. Dit terwijl er genoeg diervriendelijke verjaagmethoden voorhanden zijn. In de rustgebieden is daarentegen elke vorm van jacht op ganzen uitgesloten. Om te voorkomen dat ganzen in de winter toch afgeschoten zullen worden, is het daarom van belang dat de rustgebieden groot genoeg zijn voor de Utrechtste populatie overwinterende ganzen.

De Partij voor de Dieren vraagt Provinciale Saten daarom middels een motie om te zorgen dat de nog aan te wijzen rustgebieden voldoende capaciteit en ruimte zullen bieden voor de populatie overwinterende ganzen. De motie is aangenomen.

Gerelateerd nieuws

Natuur Binnenveld gebaat bij peilverhoging Grift

Statenlid Willem van der Steeg heeft vragen gesteld over de situatie rond het Binnenveld. Dit om de noodzakelijke vernatting ...

Lees verder

Geen plezierjacht op provinciale gronden

Omdat plezierjacht onder een groot deel van de bevolking geen draagvlak heeft, diende de Statenfractie van de Partij voor de ...

Lees verder