Natuur Binnenveld gebaat bij peil­ver­hoging Grift


1 september 2014

Statenlid Willem van der Steeg heeft vragen gesteld over de situatie rond het Binnenveld. Dit om de noodzakelijke vernatting in het gebied middels een peilverhoging van de rivier de Grift te heroverwegen, en het aanleggen van kwelputten los te laten als definitieve beleidskeuze.

Het Binnenveld is een belangrijk weidevogel- en stiltegebied, en onderdeel van het Natura 2000 project. Het gebied kampt echter met ernstige verdroging en vermesting. Om de bijzondere flora en fauna in het gebied te beschermen moet het Binnenveld natter worden gemaakt

Er bestaan momenteel twee plannen om de voor de natuur noodzakelijke vernatting te realiseren: Ten eerste kan een peilverhoging van 20 cm van de rivier de Grift de waterstand in het gebied verhogen. Het tweede plan bestaat uit het aanleggen van kwelputten in het gebied. Dit is niet alleen duurder, maar zal ook water onttrekken aan andere gebieden, waaronder de Veluwe. Bovendien heeft deze optie geen gunstig effect op de stikstofdepositievermindering en op het vermestingsprobleem waar het gebied mee kampt. Milieuorganisaties verzetten zich dan ook hevig tegen dit plan.

De provincie heeft de verhoging van de Grift echter als mogelijke oplossing afgeschreven, en richt zich momenteel op de mogelijkheid om kwelputten te plaatsen. Het door de provincie opgestelde plan is echter door een deskundigencommissie van het ministerie van Economische Zaken als onvoldoende beoordeeld, onder meer omdat de alternatieven en de risico’s niet voldoende zijn onderbouwd. Ook wordt de effectiviteit van het plan in twijfel getrokken.

De PvdD heeft daarom statenvragen gesteld, waarin ze de provincie oproept de verhoging van de Grift als oplossing te heroverwegen.

Gerelateerd nieuws

Diervriendelijke kijk op ganzen

De provincie Utrecht wil vóór 2018 ruim 32.000 ganzen doden. De fractie van de Partij voor de Dieren vindt deze...

Lees verder

Rustgebieden voor overwinterende ganzen

Provinciale Staten van Utrecht hebben op 29 september j.l. een motie aangenomen waarin de Partij voor de Dieren oproept om in...

Lees verder