Staten­vragen over groot­schalige Utrechtse ganzen­ruiming


5 juni 2013

Utrecht, 5 juni 2013 - De Partij voor de Dieren Utrecht verzet zich tegen de ontheffing die Gedeputeerde Staten heeft afgegeven voor het vergassen van een onbeperkt aantal ganzen in een straal van twintig kilometer rondom Schiphol. Het massaal vangen en vergassen door middel van CO2 gaat gepaard met veel dierenleed. De Partij voor de Dieren dringt er via statenvragen bij Gedeputeerde Staten van Utrecht op aan om het probleem bij de bron aan te pakken, en met preventieve maatregelen bij te dragen aan de vliegveiligheid bij Schiphol. Zo kan een diervriendelijke en duurzame oplossing worden bereikt.

Onder het argument van vliegveiligheid is men voornemens om zo veel mogelijk ganzen te vergassen in een straal van 20 kilometer rondom de luchthaven Schiphol. Ook de provincie Utrecht doet met vang- en vergassingsacties mee aan deze grootschalige ganzenruiming. De Partij voor de Dieren is van mening dat vliegveiligheid van het hoogste belang is, maar dat grootschalige vergassingsacties niet helpen en veel dierenleed veroorzaken. Statenlid Willem van der Steeg: “Wanneer je geen ganzen in de nabijheid van Schiphol wil hebben, moet je ook niet willen dat het gebied rond Schiphol een ‘tafeltje dekje’ is voor ganzen. Zolang er namelijk aantrekkelijke foerageermogelijkheden zijn rondom Schiphol en het daar een voedselparadijs is, zal er een aanzuigende werking zijn op ganzen.”

Het vangen en vergassen van ganzen veroorzaakt veel dierenleed. De ganzen worden opgejaagd en gevangen in een container. De vogels zijn in deze periode in de rui en kunnen niet wegvliegen. Dit gaat gepaard met enorm veel stress. Vervolgens komen de dieren terecht in een afgesloten container waar ze door middel van CO2 worden vergast. De dieren leveren hier vervolgens een minutenlange doodstrijd waarbij ze in paniek tegen de wanden fladderen en elkaar vertrappen.

De Partij voor de Dieren Utrecht heeft door middel van schriftelijke vragen het dierenleed dat optreedt bij de vergassingsacties onder de aandacht gebracht bij Gedeputeerde Staten. Ook dringt zij er met nadruk op aan om in plaats van het doden van de dieren, het probleem bij de bron aan te pakken: “De enige manier om een blijvende bijdrage te leveren aan de vliegveiligheid, is het zodanig inrichten en beheren van de gebieden rondom Schiphol dat zij niet meer aantrekkelijk zijn voor ganzen. Dat betekent ook dat er geen voor ganzen aantrekkelijke gewassen meer geteeld zouden moeten worden”, aldus Willem van der Steeg, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Utrecht.In een eerder stadium gaven de SP en 50Plus steun aan een motie van de Partij voor de Dieren om geen ontheffingen meer af te geven die ganzenvergassing mogelijk maken. Deze partijen hebben nu ook de statenvragen mede ingediend.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren opent meldpunt Gifklikker

Utrecht, 27 mei 2013 - Op verschillende plaatsen in de provincie Utrecht vormen landbouwbestrijdingsmiddelen een mogelijk ris...

Lees verder

Utrechtse Heuvelrug uitgeroepen tot Zwijnenbos

Op zondag 14 juli om 12 uur roept de Partij voor de Dieren afdeling Utrecht de Utrechtse Heuvelrug uit tot Zwijnenbos. Reden ...

Lees verder