Utrechtse Heuvelrug uitge­roepen tot Zwij­nenbos


10 juli 2013

Op zondag 14 juli om 12 uur roept de Partij voor de Dieren afdeling Utrecht de Utrechtse Heuvelrug uit tot Zwijnenbos. Reden hiervoor is dat de provincie Utrecht onlangs een zwijnenmoeder en haar drie biggen op de afschotlijst zette. De provincie hanteert sinds begin 2012 een zero tolerance beleid voor zwijnen: zij worden allemaal afgeschoten. Het Zwijnenbos wordt opgericht bij Ecopassage Elst op Plantage Willem III.

De Partij voor de Dieren vindt zwijnen op de Utrechtse Heuvelrug een verrijking: zij dragen bij aan de variatie van het landschap en maken grond vruchtbaarder door deze om te woelen. De provincie echter – die nota bene het belang van de aanleg van ecoducten onderschrijft – hanteert een nulstand als het gaat om deze dieren. Dit ondanks het feit dat de Universiteit Wageningen de Heuvelrug als geschikt leefgebied ziet voor wilde zwijnen*. De provincie lijkt niet in te willen zien dat hoefdieren ecoducten oversteken, daar zijn deze wildpassages nota bene voor bedoeld. Niet alleen zwijnen, maar ook damherten en edelherten zijn de dupe van het beleid van de provincie.

Willem van der Steeg, Statenlid Partij voor de Dieren in Utrecht: “Wij vinden het schrijnend dat voor ieder zwijn dat via ecoducten de Heuvelrug op komt lopen een jager klaar staat om het dier af te schieten. Wij hebben moties ingediend en vragen gesteld om de provincie op andere gedachten te brengen, maar tot nu toe blijft men vasthouden aan dit dieronvriendelijke beleid en staat men niet open voor alternatieven. Toen vorig jaar zes biggen en hun moeder het leven lieten bij hun verblijf op de Heuvelrug was de maatschappelijke verontwaardiging groot. Nu zijn er een moederzwijn en haar drie biggen gesignaleerd bij Rhenen en hen wacht hetzelfde lot. Wij roepen de provincie dan ook wederom op mededogen te tonen en haar hoefdierbeleid te herzien”.

Partij voor de Dieren Utrecht richt zondag samen met Statenlid Van der Steeg een Zwijnenbos op, in de hoop dat deze dieren net zoveel aandacht en bescherming krijgen als de beren in het Berenbos in Rhenen, waar mishandelde en verwaarloosde dieren worden opgevangen.

Gerelateerd nieuws

Statenvragen over grootschalige Utrechtse ganzenruiming

Utrecht, 5 juni 2013 - De Partij voor de Dieren Utrecht verzet zich tegen de ontheffing die Gedeputeerde Staten heeft afgegev...

Lees verder

Provincie Utrecht wil onaantrekkelijk Schiphol voor ganzen

Gedeputeerde Staten van Utrecht zullen er bij het Rijk en bij de provincie Noord-Holland op aandringen om preventieve maatreg...

Lees verder