Tweede Kamerlid op werk­bezoek in Provincie Utrecht


22 september 2008

Utrecht, 19 september 2008 - Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren bezoekt op vrijdag 26 september a.s. een aantal dierenopvangcentra in de provincie Utrecht. Zo bezoekt zij in de ochtend de Ezelsociëteit in Zeist, waar ezels opgevangen worden die mishandeld of afgedankt zijn. Het middagprogramma begint bij Knaag & Co, een opvang voor knaagdieren bij de Dierenbescherming in Utrecht. Daarna zal ze stadsboerderij Griftsteede in Utrecht bezoeken. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de Vogelopvang Nieuw Rotsoord. Bij dit bezoek zal aandacht worden gevraagd voor de subsidiëring van de Vogelopvang. De gemeente Utrecht heeft een subsidie voor een jaar toegekend en de Provincie Utrecht heeft onlangs besloten geen subsidie te verstrekken. De Partij voor de Dieren vindt dat de Vogelopvang voor meerdere jaren gesubsidieerd zou moeten worden, zodat zij de tijd krijgt om andere sponsorgeleden te verwerven. Tijdens het werkbezoek van Esther Ouwehand zal daarom, in het bijzijn van het statenlid van de Partij voor de Dieren in Utrecht Wanda Bodewitz, het startsein worden gegeven voor een handtekeningenactie.

Esther Ouwehand heeft tijdens de zomermaanden diverse dierenopvangcentra in heel Nederland bezocht. Het doel van deze werkbezoeken is om de werkwijzen van verschillende opvangcentra, het vele werk dat hier –vaak door vrijwilligers- wordt verricht en de problemen die zij in de dagelijkse praktijk tegenkomen in kaart te brengen.

Veel opvangcentra in Nederland kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden en zijn meestal slechts toegerust voor de opvang van honden en katten. Jaarlijks worden in Nederland meer dan 75.000 honden en katten opgevangen. Het aantal knaagdieren, konijnen en andere diersoorten dat in opvangcentra belandt is onbekend. Voor deze dieren bestaan vrijwel geen structurele voorzieningen. Hoewel gemeenten verplicht zijn zorg te dragen voor de opvang van zwervend aangetroffen dieren binnen de gemeentegrenzen, wordt dit beleid lang niet in alle gemeenten structureel uitgevoerd. Bovendien beperkt de opvangplicht van de gemeenten zich tot een verzorgingsperiode van twee weken. Partij voor de Dieren pleit voor landelijk beleid opvang gezelschapsdieren en financiële bijdrage van dierenspeciaalzaken.