Utrechtse Overshoot Day in beeld


5 november 2018

De provincie Utrecht gaat berekenen op welke dag in het jaar zij de aarde heeft opgebruikt. Hiertoe heeft Gedeputeerde Staten afgelopen maandag tijdens de Statenvergadering een toezegging gedaan, naar aanleiding van een motie van de Partij voor de Dieren.

Earth Overshoot Day is de dag waarop de natuurlijke grondstoffencapaciteit van de aarde jaarlijks wordt overschreden. Ieder jaar valt deze dag eerder. In 2018 was de aarde al op 1 augustus opgeconsumeerd. Als we de Nederlandse consumptie als maatstaf zouden nemen zou die dag al vallen op 14 april. Dat betekent dat we 3.5 aarde nodig hebben. Zo kunnen we niet doorgaan. We zullen toe moeten naar een duurzame productie en consumptie die binnen de grenzen van de planeet blijft.

Om hiervoor meer bewustwording te creƫren heeft de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten gevraagd de Utrechtse Earth Overshoot Day te berekenen. Hoeveel aardbollen gebruiken wij jaarlijks als provincie? Het college heeft toegezegd dit inzichtelijk te maken.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Provincie Utrecht wordt Regenboogprovincie

De provincie Utrecht wordt de 11e Regenboogprovincie van Nederland! Op maandag 9 juli werd een motie van GroenLinks, D66, 50P...

Lees verder

Duurzame Koningsdag Amersfoort, zonder ballonnen

De Partij voor de Dieren heeft in de Provinciale Staten van Utrecht gepleit voor een duurzame Koningsdagviering in Amersfoort...

Lees verder