Vragen over doden beschermde diersoort grauwe gans


3 april 2007

De provinciale fractie van de Partij van de Dieren heeft vragen gesteld over het doden van de beschermde diersoort grauwe gans.

Onderwerp: brief ex art. 47 RvO
Betreft: Ontheffing voor het doden van de beschermde diersoort grauwe gans

Datum: 2 april 2007

Geacht college van gedeputeerde staten,

Toelichting
Recentelijk is ontheffing verleend voor het doden met het geweer van de beschermde diersoort grauwe gans en voor het rapen en schudden van eieren, ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen.

De ontheffing nr. 2007REG000529i is verleend aan de Stichting Faunabeheereenheid Utrecht, Pb 870, 3900 AW Veenendaal, voor de periode 1 april 2007 tot 9 maart 2009.

Op 23 maart 2007 heeft minister Verburg van LNV een brief gestuurd naar de Tweede Kamer, waarin zij mededeling doet van haar besluit om de grauwe gans vooralsnog niet op de landelijke vrijstellingslijst te plaatsen, in afwachting van het advies van het Beleidskader Faunabeheer.

Naar aanleiding van het voorgaande, wil de fractie van de Partij voor de Dieren de volgende vragen stellen.

1) Is gedeputeerde staten bekend met de desbetreffende brief van minister Verburg?

2) Is gedeputeerde staten van mening dat de brief van minister Verburg aanleiding geeft tot intrekking van de bovenvermelde ontheffing voor het doden van grauwe ganzen, mede gelet op de vereisten van de Flora- en Faunawet?

3) Kan gedeputeerde staten verduidelijken waarom de ontheffing een dermate lange looptijd heeft, terwijl de ontheffing bedoeld is als preventieve maatregel en niet duidelijk is of er in de genoemde periode ook daadwerkelijk schade gaat ontstaan?

4) Heeft gedeputeerde staten, alvorens tot ontheffing voor het doden van de beschermde diersoort grauwe gans over te gaan, alternatieve preventiemethoden overwogen? Zo ja, welke methoden waren dat en waarom waren die naar de mening van gedeputeerde staten kennelijk niet toereikend?

5) Is gedeputeerde staten bereidwillig om ten aanzien van alternatieve methoden dan het doden van dieren, ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen, advies in te winnen?

Namens de fractie van de Partij voor de Dieren en hoogachtend,
Wanda Bodewitz

Gerelateerd nieuws

Vragen over muskusrattenbestrijding

De provinciale fractie van de Partij van de Dieren heeft vragen gesteld over muskusrattenbestrijding. Onderwerp: schrifteli...

Lees verder

538 handtekeningen eendenproblematiek Leidsche Rijn

Wanda Bodewitz en bewoner Els Groenewoud hebben dinsdag 10 april 538 handtekeningen overhandigd aan de Utrechtse wethouder Bo...

Lees verder