Vragen over inten­sieve recreatie in natuur­gebied Kromme Rijn


14 mei 2014

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de intensieve recreatie in het natuurgebied rond de Kromme Rijn.

In 2012 zijn er natuurvriendelijke oevers aangelegd op het terrein van een voormalige graanakker langs de Kromme Rijn, dat valt binnen de Ecologische Hoofdstructuur. De natuurvriendelijke oevers zijn van belang als vestigingsplaats voor planten en dieren en zorgen voor een verbinding van de verschillende natuurgebieden die zich hier bevinden. Daarnaast dragen de natuurvriendelijke oevers bij aan de verbetering van de ecologische waterkwaliteit.

Bewoners uit de omgeving hebben echter gemeld dat er met name in de zomer veel intensieve recreatie plaatsvindt langs de oevers. Het gebied is daar niet op ingericht, en het is zeer waarschijnlijk dat de zich ontwikkelende natuur in dit gebied onder de vele bezoekers zal lijden, waardoor de beoogde natuurontwikkeling zal stagneren. De gemeente Wijk bij Duurstede heeft echter besloten om de vele recreanten te gedogen.

De provincie Utrecht heeft financieel bijgedragen aan de aanleg van de natuurvriendelijke oevers door het verlenen van subsidies. Daar is echter wel een resultaatverplichting aan verbonden. Dit betekent dat er zorg voor moet worden gedragen dat de gestelde natuurdoelen worden gerealiseerd. De Statenfractie van de Partij voor de Dieren in Utrecht heeft middels schriftelijke vragen de provincie verzocht een tussentijdse toets van de behaalde resultaten te laten uitvoeren om er zeker van te zijn dat de intensieve recreatie de beoogde natuurdoelen niet in de weg zal staan.

Gerelateerd nieuws

PvdD Utrecht tegen onthoofding ganzen

De Provincie Utrecht geeft een ontheffing af voor het onthoofden van in het wild levende ganzen. Dit omdat de dieren plaatsel...

Lees verder

PvdD wil slachting van ganzen voorkomen

De Partij voor de Dieren Utrecht heeft op maandag 12 mei een vervolgvraag gesteld over een ontheffing die is afgegeven voor h...

Lees verder