PvdD wil slachting van ganzen voorkomen


15 mei 2014

De Partij voor de Dieren Utrecht heeft op maandag 12 mei een vervolgvraag gesteld over een ontheffing die is afgegeven voor het doden van een groep van ongeveer 70 ganzen. De dieren bevinden zich op een grasland in de bebouwde kom van Bunschoten. Wegens overlast heeft de provincie besloten om alle ganzen te laten onthoofden.

Op 26 maart stelde de Partij voor de Dieren al vragen over deze ontheffing. Om te voorkomen dat onze omgang met dieren aan anarchie is overgeleverd, is in de wet een beperkende lijst opgenomen van dodingsmethoden en –middelen. Derhalve zijn deze welke hierin niet vermeld staan, zoals onthoofding, verboden.

Daarnaast is het bijeendrijven, vangen en vervoeren van de dieren naar de slachtlocatie zeer stressvol. Naast het doden van dieren om overlast te bestrijden zijn er bovendien tal van diervriendelijke maatregelen denkbaar én beschikbaar. De Partij voor de Dieren stelde daarom aan Gedeputeerde Staten voor om de ontheffing in te trekken en diervriendelijke maatregelen toe te passen. Helaas blijven Gedeputeerden Staten bij hun eerdere besluit: de ganzen worden onthoofd.

Als gevolg daarvan blijft er straks een weiland achter dat nog steeds aantrekkelijk is voor ganzen. Het is dan ook meer dan aannemelijk dat er zich in de toekomst een nieuwe ganzenpopulatie zal vestigen. Om te voorkomen dat men op den duur weer een dramatische ingreep als onthoofding nodig acht, vond de Partij voor de Dieren Utrecht het zinvol om nog een vervolgvraag te stellen aan Gedeputeerde Staten. Hierin pleit ze voor het nemen van diervriendelijke maatregelen, waarmee nieuwe vestiging van ganzen en schade aan het weiland in de toekomst voorkomen wordt.

Gerelateerd nieuws

Vragen over intensieve recreatie in natuurgebied Kromme Rijn

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de intensieve r...

Lees verder

Verzoek PvdD gehonoreerd: Diervriendelijk voorkomen van ganzenoverlast

De provincie Utrecht treedt met de gemeente Bunschoten en grondeigenaren in overleg over een diervriendelijke aanpak van ganz...

Lees verder