Waterschap wijst provinciale subsidie af
HDSR wil dijken niet beveiligen tegen muskusratten
Utrecht, 11 november 2008 – Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft afwijzend gereageerd op een verzoek van de Partij voor de Dieren om gebruik te maken van provinciale subsidie. De provincie Utrecht stelt namelijk gelden beschikbaar voor projecten die de veiligheid van regionale waterkeringen ten goede komen. Het voorstel van de Partij voor de Dieren betreft het indienen van een project om te onderzoeken hoe een kade het best beveiligd kan worden tegen graverij van muskusratten. HDSR liet in een reactie weten hieraan niet mee te willen werken. De Partij voor de Dieren vindt deze reactie onbegrijpelijk, omdat het juist HDSR is die ‘moord en brand schreeuwt’ over graverij van muskusratten.
De Stichtse Rijnlanden vindt de muskusrattenbestrijding nuttig en noodzakelijk. Het lukt de muskusrattenbestrijders echter niet om de muskusrat uit te roeien (het streven is nu om 0,25 muskusrat per uur te vangen, met dit aantal hoopt men dat alles onder controle is). Daarnaast hebben onderzoekers aangetoond dat er ook holen gegraven worden als er een kleine populatie muskusratten achterblijft. Het graven wordt dus niet voorkomen met het vangen van de ratten. Onderzoekers hebben bovendien geen relatie gevonden tussen het aantal vangsten en de grootte van de schade Ook tussen het aantal vangsten en de grootte van de faalkans van de waterkeringen (de veiligheid van de dijken) is geen verband aangetoond.
De veiligheid van dijken kan alleen gegarandeerd worden door het holen graven tegen te gaan. De graverij kan bijvoorbeeld voorkomen worden door dijken te overdimensioneren (vergroten), de teensloot bij een dijk te verplaatsen, stalen damwanden aan te brengen, natuurvriendelijke oevers aan te leggen en het aanbrengen van graverijwerende doeken.
Tot nu toe heeft HDSR de dijken niet beveiligd tegen graverij. De Partij voor de Dieren heeft HDSR gewezen op de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor een project voor beveiliging van dijken. Wanda Bodewitz van de Partij voor de Dieren: “Helaas wil HDSR, ondanks deze buitenkans, niet werken aan het voorkomen van het holen graven. Men blijft maar doorgaan op de oude weg: vangen, ook al is het nut ervan niet aangetoond.”
Het muskusrattenvangen kost de burger jaarlijks 31 miljoen euro, terwijl het herstellen van schade slechts 1,5 tot 5 miljoen euro kost (onderzoek Landbouw Economisch Instituut). Wanda Bodewitz: “Als de bestrijding stopgezet wordt en het geld daarvan gebruikt wordt voor het beveiligen van de dijken, dan wordt er pas echt gewerkt aan veiligheid van de dijken en zijn we op den duur goedkoper uit.”
Gerelateerd nieuws
Provincie vindt 3 minuten verstikkingsdood O.K.
Utrecht, 6 november 2008 PvdD boos over vergassing ganzen Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht hebben in hun antwoor...
Lees verderWaterkonijn of knuffelmuis?
Utrecht, 14 november 2008 Bedenk een andere naam voor de muskusrat! (en win een prijs) In België spreekt men van het wa...
Lees verder