Wolf nog niet welkom in Utrecht


16 juli 2013

Recentelijk werd er een dode wolf gevonden in Flevoland. Hoewel nog niet met zekerheid vaststaat dat het dier uit eigen beweging daar terecht is gekomen, feit is dat de komst van een volgende -levende- wolf niet lang op zich zal laten wachten. De Partij voor de Dieren Utrecht diende daarom afgelopen Statenvergadering een motie in waarmee zij de wolf alvast welkom heetten in de Provincie Utrecht.

Wolven komen van oudsher in Nederland voor. Hoewel zij door intensieve bejaging uit ons land zijn verdwenen, vormt de Nederlandse natuur een geschikt leefgebied voor het dier. Nu wolven vanuit zowel België als Duitsland ons land kunnen bereiken en de wolf in Flevoland wellicht het eerste bewijs hiervan vormt, houdt de komst van de Nederlandse ‘polderwolf’ de gemoederen flink bezig.

Sommigen denken bij de komst van de wolf direct aan strak beheer met bijkomend afschot, anderen kunnen niet wachten om de dieren te kunnen begroeten in de Nederlandse natuur. Uit Duits onderzoek blijkt dat de dieren vooral reeën en herten eten en landbouwdieren zelden ten prooi vallen aan de wolf. Daarnaast laat een omvangrijk onderzoek over veiligheid zien dat er ook voor mensen weinig valt te vrezen van wolven.

“De kans om als mens in een wolvengebied aangevallen te worden door een ander mens is aanmerkelijk groter”, aldus Willem van der Steeg, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Utrecht. De Partij vindt dat regeren vooruitzien is, en diende daarom een motie in waarin zij de provincie vraagt om alvast een positieve intentie uit te spreken over de komst van de wolf.

Hoewel de motie breed werd gesteund, vonden sommige partijen het nog te vroeg om een standpunt jegens de wolf in te nemen. De motie heeft het daarom op één stem na niet gehaald. Van der Steeg: “Jammer dat de motie het op een wolvenhaar na net niet haalde. Maar het positieve is dat er al behoorlijk wat draagvlak was voor de wolf, ook onder sommige partijen die nu nog tegen stemden.”

Gerelateerd nieuws

Provincie Utrecht wil onaantrekkelijk Schiphol voor ganzen

Gedeputeerde Staten van Utrecht zullen er bij het Rijk en bij de provincie Noord-Holland op aandringen om preventieve maatreg...

Lees verder

Provincie Utrecht verbant gif uit eigen achtertuin

Een breed gesteunde motie van de Partij voor de Dieren zorgt ervoor dat de provincie Utrecht stopt met gifgebruik in de eigen...

Lees verder