Provincie Utrecht wil onaan­trek­kelijk Schiphol voor ganzen


15 juli 2013

Gedeputeerde Staten van Utrecht zullen er bij het Rijk en bij de provincie Noord-Holland op aandringen om preventieve maatregen rondom Schiphol te nemen. De Partij voor de Dieren Utrecht diende hiervoor op 15 juli een motie in die met een grote meerderheid werd aangenomen. De omgeving van Schiphol is voor ganzen een waar voedselparadijs, wat de vliegveiligheid rondom de luchthaven in het geding brengt.

Het landschap rondom de luchthaven Schiphol is voor ganzen een rijkelijk gedekte tafel, waar een keur aan heerlijke gewassen een aantrekkingsbron vormen voor ganzen uit de wijde omtrek. Daarnaast hebben de aanwezige waterpartijen een aanzuigende werking op ganzen. Rondvliegende ganzen kunnen echter een risico vormen voor landende en opstijgende vliegtuigen. Het voornemen is om alle ganzen te vergassen die zich binnen een straal van twintig kilometer rondom Schiphol ophouden. Deze zone strekt zo ver dat ook vele ganzen op Utrechts grondgebied worden gedood.

Bij het doden van de dieren is sprake van veel dierenleed. De ganzen worden in hun ruiperiode bijeengedreven en afgesloten containers ingejaagd. Vervolgens worden ze vergast. Bij het vergassen leveren de dieren een minutenlange doodstrijd.

De Partij voor de Dieren is van mening dat deze ganzenhetze symptoombestrijding is waarbij de gans onnodig het onderspit delft. “Verschillende onderzoeken tonen aan dat het beperken van de aantrekkende werking van bepaalde gewassen, zoals graan, bieten en aardappelen, de meest effectieve maatregel is om aanvaringsrisico’s te verkleinen. Met andere woorden, als je ergens geen ganzen wil hebben, moet je ze ook geen ‘uitnodiging’ sturen”, aldus Willem van der Steeg, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Utrecht.

De Partij voor de Dieren is verheugd dat door aanname van de motie preventieve maatregelen onder de aandacht worden gebracht en hoopt dat de toekomst hierdoor perspectief biedt op een veilig luchtruim voor zowel mens als dier.

Gerelateerd nieuws

Utrechtse Heuvelrug uitgeroepen tot Zwijnenbos

Op zondag 14 juli om 12 uur roept de Partij voor de Dieren afdeling Utrecht de Utrechtse Heuvelrug uit tot Zwijnenbos. Reden ...

Lees verder

Wolf nog niet welkom in Utrecht

Recentelijk werd er een dode wolf gevonden in Flevoland. Hoewel nog niet met zekerheid vaststaat dat het dier uit eigen beweg...

Lees verder